Centru pentru migranţi vizat de un raid în Libia: Emisarul ONU evocă o posibilă "crimă de război"

 Emisarul ONU în Libia, Ghassan Salame, a condamnat virulent miercuri raidul aerian împotriva unui centru de migranţi din apropierea capitalei Tripoli, evocând un "măcel" care ar putea constitui, în opinia sa, o crimă de război, transmit AFP şi Reuters.

"Acest atentat poate constitui în mod clar o crimă de război împotriva unor oameni nevinovaţi constrânşi să se refugieze în acel adăpost din cauza condiţiilor îngrozitoare de trai", a subliniat într-o declaraţie emisarul ONU, făcând apel la comunitatea internaţională "să condamne crima şi să impună sancţiuni adecvate celor care au executat această operaţiune cu încălcarea flagrantă a dreptului umanitar internaţional".

Potrivit Misiunii ONU în Libia, MANUL, bilanţul atacului de marţi seara este de cel puţin 44 de migranţi ucişi şi peste 130 răniţi grav.

"Acest măcel atroce şi sângeros este una din cele mai oribile şi tragice consecinţe ale absurdităţii războiului" din Libia, a insistat Salame.

A fost a doua oară când respectivul centru pentru migranţi de la Tajoura, în estul Tripoli, refugiu pentru peste 600 de oameni, a fost atacat de la începutul ofensivei lansate la 4 aprilie de mareşalul Khalifa Haftar, ofensivă ce vizează preluarea controlului asupra capitalei, sediul guvernului de uniune naţională libian (GNA) recunoscut de ONU.

Agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR a cerut încă din mai evacuarea centrului, după ce doi migranţi au fost răniţi de un proiectil căzut în apropiere.

MANUL îşi exprimă de altfel în comunicatul de miercuri preocuparea faţă de soarta celor circa 3500 de migranţi şi refugiaţi "aflaţi în pericol în centre de detenţie situate în apropierea zonelor unde au loc confruntări".

Atacul de marţi seara nu a fost revendicat, însă GNA a denunţat într-un comunicat o "crimă odioasă", acuzând forţele pro-Haftar că a fost vorba de un atac premeditat împotriva centrului de la Tajoura.

În pofida instabilităţii persistente din Libia, această ţară rămâne o importantă cale de tranzit pentru migranţii care fug de conflictele şi sărăcia din alte regiuni din Africa şi Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel