EXCLUSIV  Cel mai lung asediu din istoria contemporană. ”Romeo și Julieta din Sarajevo”: Poveste tulburătoare

Florin Cristescu, profesor de istorie în cadrul Colegiului Național „Grigore Moisil” din Capitală, a fost prezent la DC News TV, și a vorbit despre asediul orașului Sarajevo, cel mai lung din istoria contemporană.

Fin cunoscător al spațiului fostei Iugoslavii, profesorul Florin Cristescu a prezentat, în cadrul emisiunii „Apel la Istorie”, caracteristici care au făcut Balcanii - un butoi cu pulbere în Europa -, conflictele care au avut loc după prăbușirea comunismului la începutul anilor 1990, asediul orașului Sarajevo și punctul culminant al conflictului - masacrul de la Srebrenica, când, în 1995, mii de musulmani au fost masacrați. 

Despre asediul Sarajevo

„Inițial, la o nuntă sârbească, sunt asasinați de către musulmani tatăl ginerelui și încă o persoană. Atunci, practic, toate formațiunile din oraș - un rol important l-a avut structurile mafiote - încep să ocupe diverse poziții. În timp ce orașul este controlat de musulmani, sârbii se retrag în zonele perifice. (...) După o așa zisă manifestație de pace, liderul sârbilor ordonă foc asupra celor care încercau să mențină această unitate. Acesta a fost fitilul care a aprins tot butoiul cu pulbere”, a spus Florin Cristescu.

 
Cu privire la viața cotidiană în oraș, aceasta era extrem de tristă. „Oamenii nu aveau apă, alimente, curentul era întrerupt, erau bombardați permanent. Să mergi pe străzile orașului era o adevărată aventură pentru că lunetiștii sârbi trăgeau în populația civilă. Au fost numeroase tragedii, printre cele mai mari e cea a celor numiți Romeo și Julieta din Sarajevo. Încearcă să părăsească orașul, însă sunt uciși. Părțile s-au acuzat reciproc. Cadravele lor rămân îmbrățișate pe podul care permitea trecerea din oraș. Au devenit un simbol. Multe persoane au murit”, a zis Florin Cristescu.

'Apel la Istorie': Războaiele iugoslave și masacrul de la Srebrenica. Interviu Florin Cristescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel