Urmărește emisiunea live


Ce interese are "viitorul țării". Sondajul care ne spune cum gândesc tinerii

tineri-somaj
tineri-somaj

Un procent de 76% dintre tinerii români cu vârste de până în 35 de ani ar vota dacă mâine ar fi organizate alegeri, indică un studiu lansat vineri, realizat în perioada 15 - 21 februarie de AudienceNet, la solicitarea Fundaţiei Stânga Democratică şi a Fundaţiei Europene de Studii Progresiste. 

Întrebaţi care ar fi factorii-cheie care contribuie la decizia de vot, 79% dintre cei chestionaţi au făcut referire la ceea ce cred/ cunosc despre liderii fiecărui partid, 77% la ceea ce cred/ cunosc despre candidaţi, 75% la vizionarea/ auzirea interviurilor cu candidaţii, 71% la ştiri/ treburi curente la televizor.

Dacă ar trebui să îşi înceapă propria campanie politică, 56% dintre tinerii intervievaţi ar folosi reţele sociale, precum Facebook, Twitter, 50% au spus că ar apărea la radio şi la tv, iar 41% au menţionat că ar ţine o demonstraţie paşnică. Conform studiului, 82% dintre tinerii chestionaţi se declară în general fericiţi cu viaţa lor; 85% au susţinut că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul lor. 10% dintre ei sunt foarte interesaţi de politică, iar 22% destul de interesaţi.

Un procent de 92% dintre tineri sunt foarte şi destul de interesaţi de muzică, 91% de film, 88% de noi tehnologii, 85% de folosirea de social media, 81% de cinema, 77% de citit, 75% de gătit. Potrivit studiului, să te interesezi de politică nu este văzut de respondenţi ca fiind important, acest lucru situându-se pe locul 17.

Primele poziţii în ordine importanţei sunt: să fii fericit, să ai timp liber, să fii liber să faci şi să spui ce doreşti, să fii sănătos, să petreci timp cu familia, să faci bani, să-şi facă vocea auzită, etc.

56% dintre respondenţi cred că generaţia tânără este mai puţin interesată de politică decât generaţia părinţilor şi bunicilor lor. Un procent de 8% dintre intervievaţi au declarat că au luat parte la întâlniri politice, 19% - la proteste/ demonstraţii, 24% - la evenimente/ întrevederi religioase.

De asemenea, 28% dintre respondenţi sunt încrezători că ei şi colegii lor se pot face auziţi, 84% sunt de părere că opiniile tinerilor sunt ignorate în mare măsură de majoritatea politicienilor. 53% cred că majoritatea politicienilor sunt mai preocupaţi de oamenii mai în vârstă decât de cei mai tineri, iar 60% sunt de părere că majoritatea politicienilor vor să controleze şi să îi restricţioneze pe tineri. Totodată, 91% dintre respondenţi indică starea mediului drept factor ce afectează viitorul calităţii vieţii, tot 91% - accesul la educaţie, 90% - situaţia economică a României, 89% - situaţia economică globală.

Europarlamentarul Victor Negrescu, preşedintele Fundaţiei Stânga Democratică, a precizat că studiul despre atitudinea tinerilor din România a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de peste 1.000 de tineri cu vârste între 15 şi 34 de ani, marja de eroare fiind de plus/ minus 3%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel