Ce este shaboo, ”drogul filipinezilor” de zece ori mai puternic decât cocaina

Fotografie de la MART  PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

Noul drog care face ravagii printre tineri este de zece ori mai puternic decât cocaina, cu efecte de lungă durată și cu mult mai devastatoare pentru cei care îl consumă.

Este vorba despre Shaboo, așa-numitul ”drog al filipinezilor”. O substanță consumată și produsă în Asia, în special în Thailanda și Filipine, dar care în ultimii ani s-a răspândit și în Europa. Mai greu de cumpărat, este un drog comercializat mai mult în comunitățile de imigranți, potrivit Agenzia Nova.

Costul unei zecimi de gram (o doză normală) este în jur de 40/50 de euro față de 80/100 pentru un gram de cocaină. De fapt, este vorba de metamfetamina, un drog de sinteză, cu aspect de cristal, lipsit de miros, caracteristică care permite transportatorului să treacă neobservat la controalele aeroportuare. Se consumă în principal prin fumat, iar efectele sale sunt vizibile chiar și după doze minime, egale cu aproximativ o zecime de gram. 

Consumul acestuia poate provoca euforie, anulează senzația de foame și senzația de oboseală chiar și pentru 14-16 ore. Mai mult, este capabil să provoace dependență imediată și să ducă la comportament violent, anxietate, paranoia, confuzie, insomnie și tulburări de personalitate, de obicei precedate de stări de euforie și luciditate aparentă date de eliberarea de dopamină.

Pe termen scurt spre mediu consumul drogului shaboo poate provoca convulsii, atitudini violente, lipsa totală de somn, pierderea poftei de mâncare, pierderea dinților și a părului, ajungând chiar și la deformări faciale.

De fapt, câțiva ani sunt de ajuns pentru a trece de la tânăr la bătrân: toți dinții cad, fața își pierde iremediabil structura. Pofta de mâncare este pierdută și, supă cum se știe, perioadele lungi de post pot duce la complicații grave și la moarte.

De fapt, procentul de oameni care au încercat metamfetamina și au reușit să supraviețuiască după zece ani de consum este foarte scăzut. Născut la sfârșitul secolului al XNUMX-lea în Japonia, shaboo a ajuns în Europa în urmă cu aproximativ zece ani. Shaboo este o substanță foarte comună mai ales în comunitățile din Asia de Sud-Est. Potrivit diverselor surse, este folosită pentru a rămâne treaz și activ în zilele obositoare de muncă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel