CC judecă în 19 ianuarie contestaţia PDL la numirea reprezentanţilor societăţii civile în CSM

Numirea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost contestată la Curtea Constituţională de senatorii PDL, sesizare ce urmează să fie judecată în 19 ianuarie.

Prin hotărârea 31 din 2010, Senatul a decis numirea în CSM a Adrianei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar, ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani.

Hotărârea a fost contestată însă de senatorii PDL la Curtea Constituţională, care va judeca sesizarea în data de 19 ianuarie.

Tot în 19 ianuarie, Curtea Constituţională judecă şi contestaţia senatorilor PDL privind validarea listei membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aleşi de judecători şi procurori pentru un mandat de şase ani, începând cu 2011.

În 23 decembrie, 30 de senatori PDL au reclamat la CC neconstituţionalitatea Hotărârii numărul 43 a Senatului privind validarea celor 11 membri aleşi în urma scrutinului pentru desemnarea noilor membri ai CSM.

Curtea a cerut CSM să comunice informaţiile privind îndeplinirea condiţiilor de legalitate a membrilor Consiliului aleşi pentru următorul mandat.

Preşedintele CSM, Florica Bejinaru, susţinea într-o declaraţie publică, faptul că membrii CSM sunt aleşi prin vot direct şi liber exprimat de către judecătorii şi procurorii sistemului judiciar a căror opţiune electorală trebuie respectată de către toate autorităţile statului.

În urma scrutinului pentru alegerile CSM din 1 noiembrie au fost aleşi candidaţi din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron. Judecătorii aleşi din partea curţilor de apel sunt Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, iar Adrian Toni Neacşu a fost ales din partea tribunalelor. Din partea judecătoriilor au fost aleşi, după al doilea tur de scrutin, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ.

De asemenea, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel a fost ales procurorul George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă tribunale - Oana Schmidt Haineală, iar din partea parchetelor de pe lângă judecătorii - Dan Nicolae Chiujdea.

Urmare a contestaţiei judecătoarei Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Bucureşti a decis, în 3 decembrie, să anuleze Hotărârile nr. 1/06.08.2010 (în parte) şi nr. 2/24.08.2010 ale Comitetului Electoral Central al Curţii de Apel Bucureşti şi a obligat Curtea de Apel Bucureşti să emită o nouă hotărâre prin care "să modifice Hotărârea nr. 1/06.08.2010 în sensul respingerii candidaturii judecătorului Dan Lupaşcu, pentru alegerea în funcţia de membru al CSM". Sentinţa a fost atacată cu recurs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel