Casa Albă: "Factorul declanșator" al conflictului cu Israelul, rachetele lansate din Fâşia Gaza

Barack Obama
Barack Obama

Tirurile cu rachete lansate de către militanţi islamişti palestinieni asupra Israelului de pe teritoriul Fâşiei Gaza au fost "factorul declanşator" al conflictului care s-a soldat cu 42 de morţi de la începutul operaţiunii militare israeliene "Pilon de Apărare", a declarat, sâmbătă, Casa Albă.

"Noi credem că tirurile cu rachete provenind din Fâşia Gaza au fost factorul declanşator al acestui conflict. Noi apreciem că israelienii au dreptul să se apere şi că vor lua propriile decizii asupra tacticii pe care o vor utiliza", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională, la bordul Air Force One, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat că preşedintele Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, care de la declanșarea conflictului au vorbit în fiecare zi la telefon, susţin o "dezescaladare", cu condiţia ca mişcarea islamistă palestiniană Hamas să înceteze tirurile de rachete.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a discutat și cu preşedintele egiptean Mohamed Morsi, precum şi cu premierul turc Reçep Tayyip Erdogan. "Ei pot juca un rol constructiv, discutând cu Hamasul pentru a încuraja un proces de dezescaladare", a declarat Rhodes.

"Noi vrem acelaşi lucru ca israelienii, şi anume să nu mai fie lansate rachete din Fâşia Gaza", a conchis el.

Casa Albă a apreciat anterior că nu există "nicio justificare a violenţei" Hamas.

"Condamnăm cu fermitate tirurile susţinute de rachete de pe teritoriul Fâşiei Gaza către Israel şi regretăm că civili nevinovaţi, israelieni şi palestinieni, au fost ucişi sau răniţi în violenţele care au urmat", a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, dând vina pe Hamas pentru declanşarea conflictului.

Barack Obama a plecat de la Washington, sâmbătă, şi se afla în drum către Asia, unde efectuează un turneu de câteva zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel