Carmen Dan, audieri. Chirieac, întrebare: Ce se ascunde în instrucțiunile de cod ale softului de numărare a voturilor?

Carmen Dan
Carmen Dan

Comisia parlamentară verifică posibilele fraude de la alegerile din 26 mai, prima audiată fiind Carmen Dan. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac.

Pretext pentru remaniere?

"Cred că nu ar fi o idee bună să fie remaniată doamna ministru Carmen Dan. Din multe puncte de vedere, şi-a făcut datoria şi a rezistat inclusiv presiunilor statului subteran. Să nu uităm momentul cu premierul Tudose, de acum un an şi jumătate. Sigur, onorabila Comisie parlamentară de anchetă începe treaba de la litera "A". Eu cred că dacă e ceva nelalocul său, lucrul ăsta se găseşte la litera "S": soft şi STS. Alegerile nu s-au desfăşurat nici mai bine, nici mai rău decât în alte situaţii. În ţară, a fost aproape în regulă, nu au fost probleme majore. În exterior, atât de multă capacitate administrativă are România. Au votat 400.000 de oameni la reprezentanțe. Altă soluție, decât prelungirea duratei de vot, nu există acolo. Am înţeles că au hotărât să se voteze trei zile. S-a rezolvat şi problema asta. Dar semnul de întrebare este: ce se ascunde în instrucţiunile de cod ale softului de numărare a voturilor?", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Va fi chemat şi şeful STS la Comisie?

"Trebuie ca experţii să analizeze softul. Softul nu trebuie să mai stea la STS, ci la Autoritatea Electorală Permanentă. Cum se face că un partid regional, UDMR, a luat zeci de mii de voturi în sudul ţării? O întrebare la care nu se poate răspunde. În opinia mea, UDMR trebuie să intre Parlament indiferent de procentul pe care l-ar obţine. Nu UDMR în Parlamentul European este problema. Este absolut necesar să fie acolo", a spus analistul politic.

"Eu pun în discuţie altceva"

"Eu pun în discuţie altceva. Ce este în acel soft, în aşa fel încât s-au aliniat planetele de o asemenea manieră? ALDE sub prag. La PRO România este Victor Ponta care a făcut campanie şi este o persoană foarte cunoscută şi dinamică. Dar PMP-ul lui Băsescu are trei membri. Cum a luat PMP pragul? După ce ai lămurit problema de soft, ai lămurit problema alegerilor. Organizarea nu a fost nici mai bună, nici mai rea decât în alte situaţii, cu atât mai mult cu cât, concomitent cu alegerile, a avut loc şi un referendum", a mai spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel