Care e situaţia bugetului. Nazare arată cifrele care cutremură

lexandru Nazare / gov.ro
lexandru Nazare / gov.ro

Alexandru Nazare vine cu noi cifre privind finanţele ţării, după ce premierul Cîţu a decis să-l remanieze. 

"In analiza executiei la luna mai, transmisa premierului, evidentiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite pana la sfarsitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătatii. Veniturile sunt in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa, indiferent de cat de optimist este scenariul economic, cresterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli.

In respectiva analiza atrageam atentia ca este imperativ sa facem economiii, iar eventuale alocari pentru proiecte noi pot determina o crestere a deficitului asumat. Din suma vehiculata de 12 miliarde, care ar ramane neutilizata la luna iunie, trebuie tinut cont de faptul ca 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Aceasta suma nu poate fi considerata sub nici o forma economisita, daca vrem sa ajungem la prognoza de absorbtie pentru 2021.

In acest sens, este evident si o forma de respect fata de primari sa facem bine calculele, inainte sa discutam despre o suma sau alta destinata programelor de investitii, de altfel atat de necesare.

Rectificarea bugetara se elaboreaza de catre Ministerul Finantelor pe baza analizei gradului de încasarea a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite si a actelor normative în vigoare.

Aceasta se aproba in Guvern, insa principiile ei pot fi prezentate in forurile de decizie ale partidului, pentru ca modul in care rectificarea este intocmita poate antrena consecinte economice si politice importante, prin modificarea parametrilor angajati de Romania in relatie cu Comisia Europeana si partenerii internationali", a transmis Alexandru Nazare printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Cîţu, despre revocarea lui Nazare: Era normal să încep cu analiza ministerului unde eu am propus ministrul

Premierul Florin Cîţu a precizat joi, la Craiova, că a început evaluarea membrilor Cabinetului său cu portofoliul unde el a propus ministrul, adică la Ministerul Finanţelor, pentru că, susţine şeful Guvernului, dacă nu ai curajul să îţi faci propria analiză atunci nu mai începi.

În primul rând am făcut ce am promis. Am spus că voi face o analiză a tuturor ministerelor şi era normal să încep cu analiza ministerului unde eu am propus ministrul şi dacă nu ai curajul să îţi faci propria analiză atunci nu mai începi cu această analiză. Am făcut o analiză a acestui portofoliu, decizia am luat-o marţi. I-am spus domnului ministru (n.r. - Alexandru Nazare) să îşi dea demisia, am anunţat liderii coaliţiei. Aseară m-a anunţat că nu îşi dă demisia şi am mers mai departe cu planul de revocare. (...) Este important ca proiectele (...) să continue într-un ritm alert, pentru că este nevoie de ele pentru România. Contează cel mai mult ca echipa guvernamentală să performeze, nu este vorba despre numele unui ministru x sau y, ci despre toată echipa, iar responsabilitatea mea este ca toată echipa să performeze. Iar atunci când văd că avem undeva dificultăţi în a performa nu voi da înapoi pentru a lua decizia cea mai bună pentru români, a spus Cîţu citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel