Urmărește emisiunea live


Căpșunile organice ar putea fi cauza unui focar de hepatită izbucnit în două țări

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Autoritățile de reglementare alimentare din SUA și Canada investighează un focar de hepatită A care ar putea fi legat de căpșuni proaspete organice.

Hepatita A se transmite de obicei pe cale fecal-orală, ceea ce înseamnă că o persoană ingerează cumva fecale contaminate de la o persoană infectată. Fructele au fost vândute sub mărcile FreshKampo și HEB.

Produsele au fost disponibile la diverși retaileri din SUA, inclusiv Aldi, Kroger, Safeway, Walmart și Trader Joe's.

În SUA, 17 persoane s-au îmbolnăvit: 15 în California și câte unul în Minnesota și Dakota de Nord, conform Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Doisprezece dintre cei care s-au îmbolnăvit au fost internați în spital.

În Canada, căpșunile au fost vândute în Alberta și Saskatchewan. Zece cazuri și patru spitalizări au fost raportate în ambele provincii, potrivit Agenției Canadei de Inspecție a Alimentelor și Agenției de Sănătate Publică din Canada.

FreshKampo, compania din Mexic care a cultivat căpșunile, a declarat că lucrează cu autoritățile de reglementare pentru a afla sursa problemei.

Cum se pot contamina căpșunile cu hepatita A?

Fructele de pădure sunt o conductă obișnuită pentru viruși, deoarece sunt atât de delicate încât pot fi recoltate doar manual, potrivit publicației Sky News.

Dacă lucrătorii nu s-au spălat corect pe mâini după ce au folosit baia, ar putea transfera virusul în fructe. Acesta este un risc mai mare în părțile lumii unde hepatita A este mai frecventă.

Un alt mod în care căpșunile pot fi contaminate este dacă apa folosită pentru irigarea lor a fost contaminată cu ape uzate brute, care pot transporta virusul.

Sfaturi pentru consumatori

Hepatita A este o boală contagioasă a ficatului care apare că urmare a infecției cu virusul hepatitei A. Severitatea hepatitei variază, de la o formă ușoară care durează câteva săptămâni, până la o boală severă care se întinde pe o perioadă de câteva luni.

Marea majoritate a oamenilor se vindecă complet și nu vor fi afectați pe termen lung. Cei care deja au avut hepatita A nu vor mai fi supuși unei noi infectări cu acest virus deoarece corpul a dezvoltat anticorpi.

Frecvent, hepatita A se transmite atunci când o persoană ingeră materie fecală – chiar și în cantitate microscopică – care se găsește în mâncare, apă sau pe obiectele contaminate de către o persoană infectată.

Simptomele includ oboseală, greață, vărsături, dureri abdominale și icter. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel