Capsula Boeing Starliner a decolat spre Staţia Spaţială Internaţională - Video

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

După întârzieri şi eşecuri, capsula spaţială Starliner a Boeing a decolat joi seară din Florida pentru un zbor-test fără echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în speranţa de a deveni a doua companie care să servească în viitor drept 'taxi' pentru astronauţii NASA după SpaceX, transmite AFP. 

Lansarea a avut loc de la Cape Canaveral la ora locală 6:54 p.m. (22:54 GMT). Starliner a fost propulsată de o rachetă Atlas V a United Launch Alliance (ULA) şi urmează să andocheze la ISS peste aproximativ 24 de ore. Starliner va rămâne andocată la ISS timp de aproximativ cinci zile, după care va reveni pe Pământ, unde va ateriza la baza White Sands din deşertul statului New Mexico.

VIDEO

Pe scaunul comandantului se află manechinul Rosie, echipat cu aproximativ cincisprezece senzori meniţi să colecteze informaţii. Starliner transportă, de asemenea, aproximativ 230 kg de provizii pentru ISS.

Un zbor-test similar, fără pasageri la bord, care are drept obiectiv probarea siguranţei Starliner pentru a transporta ulterior echipaje umane, a mai avut loc în 2019.

Demersul a fost însă la un pas de catastrofă din cauza unei probleme de software, capsula fiind nevoită să revină pe Pământ.

În 2021, când racheta se afla deja pe rampa de lansare, o problemă de umiditate a provocat o reacţie chimică care a contribuit la blocarea deschiderii unor valve. Ca urmare, Starliner a fost transportată înapoi la fabrică pentru o inspecţie care a durat zece luni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel