Călătorie impresionantă a unei vulpi polare. Câţi kilometri a străbătut animalul

Florin Răvdan / 03 iul 2019 / 02:59 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

O vulpe polară a parcurs circa 3.507 de kilometri din Norvegia până în Canada - lăsându-i pe oamenii de ştiinţă 'fără cuvinte', informează Daily Mail. 

Animalul a făcut această călătorie incredibilă în doar 76 de zile - străbătând în medie circa 47 de kilometri pe zi - 'în cel mai rapid ritm de deplasare înregistrat vreodată la această specie', potrivit cercetătorilor.

Călătoria vulpii a fost urmărită de cercetătorii de la Institutul Polar Norvegian, care i-au amplasat un transmiţător prin satelit în 2017. O hartă realizată de cercetători reconstituie drumul parcurs de animal din Norvegia, spre Arhipelagul Arctic Canadian, în extremitatea nordică a Canadei, traversând gheaţa arctică.

'Am crezut că poate a murit sau că a fost dusă acolo pe o barcă, dar în zonă nu existau ambarcaţiuni. Am rămas fără cuvinte', au explicat cercetătorii.

Călătoria, începută acum un an

 

Vulpea a început această epică călătorie pe 26 martie anul trecut, când a părăsit teritoriul insular Svalbard, administrat de Norvegia. În doar trei săptămâni ea se afla în Groenlanda, unde a ajuns pe 16 aprilie, înainte de a-şi continua călătoria şi a atinge pe insula canadiană Ellesmere pe 10 iunie. La cea mai mare viteză, vulpea a parcurs 154 kilometri într-o singură zi, în timp ce se traversa banchiza din nordul Groenlandei.

Animalul şi-a luat şi două pauze în timpul călătoriei, pe care cercetătorii le-au atribuit climatului 'inospitalier' şi furtunilor de zăpadă. Oamenii de ştiinţă susţin că vulpea a rămas într-o 'zonă limitată' în jurul insulei Ellesmere, după ce a ajuns acolo în iunie anul trecut. Cu toate acestea, de atunci, ei i-au pierdut urma, deoarece transmiţătorul a încetat să mai funcţioneze. Concluziile cercetătorilor pe marginea acestui caz sunt publicate în revista Polar Research.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24