'Bunica elefant', record absolut de longevitate în lumea animalelor

O femelă de elefant asiatic aflată în captivitate a murit la vârsta de 88 de ani în statul indian Kerala, au anunţat joi îngrijitorii ei.

Recompensată cu titlul onorific "Gaja Muthassi" ("Bunica elefant"), Dakshayani a participat timp de multe decenii la ritualuri şi procesiunile organizate de un templu hindus din această regiune tropicală a Indiei. Femela de elefant a murit marţi, după ce a refuzat să mai mănânce în ultimele zile, a declarat pentru AFP veterinarul ei.

"În jurul orei 15:00, un frison a cuprins trupul ei mare, începând din zona capului. După câteva minute, şi-a îndoit picioarele, înainte de a se lungi pe jos. Şi aşa a murit", a dezvăluit medicul T. Rajeev. Travancore Devaswom Board, organizaţia care deţinea pahidermul, a precizat că femela de elefant avea vârsta de 88 de ani. Durata medie de viaţă a unui elefant asiatic este de 60 de ani, fiind în general mai mică pentru exemplarele care trăiesc în captivitate.

Cel mai bătrân elefant în captivitate recenzat de Cartea Recordurilor Guinness a trăit până la vârsta de 86 de ani. Acel elefant asiatic a murit în 2003 la o grădină zoologică din Taiwan.

Veterinarii lui Dakshayani au inclus în ultimii ani ananas şi morcovi în regimul ei alimentar pentru a-i îmbunătăţi sănătatea, după ce animalul începuse să prezinte dificultăţi motorii, probabil din cauza scăderii capacităţii sale vizuale. "În ultimii trei ani, nu a participat la niciun program al templului sau vreun eveniment public", a precizat medicul M. Rajeev.

Elefantul asiatic este considerat o specie periclitată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). Potrivit experţilor, 15.000 de exemplare - reprezentând aproximativ o treime din populaţia totală - trăiesc în captivitate, în condiţii uneori execrabile.

India deţine 2.454 de elefanţi în captivitate, potrivit unui recensământ publicat luna trecută.

Citește și: Pui de elefant, salvat pe calea aerului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel