Bonele din România care cunosc germana sau rusa sunt foarte solicitate de străinii care poposesc la noi în țară, în special de către cei care au contracte pe mai mulți ani în multinaționale. Aceasta este o adevărată oportunitate pentru femeile care vor să câștige mai mulți bani, dacă luăm în calcul faptul că salariul unei astfel de bone poate ajunge și până la 3000 de euro.
Autor: Gabriela Bejan
Cea mai mare pondere o au anunțurile în care se caută bonele vorbitoare de limba engleză, dar există din ce în ce mai multe solicitări și pentru cele care se descurcă să converseze în germană, rusă, italiană sau chiar turcă, potrivit reprezentanților agențiilor de specialitate chestionați de gândul. Însă, pe cât de mari sunt salariile, pe atât de multe sunt și pretențiile angajatorilor. De exemplu, pentru un venit lunar de 3000 de euro bona trebuie să aibă experiență în domeniu, să fie vorbitoare de limba germană sau limba rusă, să aibă cultură generală, să aibă ureche muzicală și, mai ales, să aibă studii pedagogice, așa cum relatează ziarul Capital. În plus, familiile străine au printre criteriile de selecție aspectul fizic și îngrijirea, iar sarcinile unei bone nu sunt foarte bine delimitate, aceasta fiind considerată și menajeră.
De altfel, situația din urmă cu câțiva ani în care bonele erau mai bine recompensate în afara țării, nu mai este nici pe departe la fel. O bonă instruită câștigă mai bine în România decât în Germania: vorbim de un salariu de 3.000 de lei/lună versus 2.250 de lei/lună cât ar lua în Germania. Nici bonele filipineze nu mai primează celor autohtone. Asta, mai ales, ca urmare a serviciilor deficitare pe care le prestau: cunoștințe foarte slabe de limbă engleză sau română, ori neglijență. În locul filipinezelor au fost alese româncele care sunt extrem de căutate pe piață. Acestea provin din toate categoriile sociale, de la persoane cu studii superioare ca asistente medicale, învățătoare, absolvente de studii pedagogice, până la femei casnice sau care au lucrat prin diferite fabrici și apoi au rămas șomere.
Trebuie specificat că sistemul bonelor este atât de dezvoltat mai ales ca urmare a deficitului creșelor. În 2010, șeful Guvernului de atunci, Emil Boc, promitea construirea a circa 400 de creșe în anul următor, însă, până acum, nici măcar o parte a promisiunii nu s-a concretizat. În momentul de față la Uniunea Națională a Creșelor din România sunt înregistrate un număr de 492 de creșe, dintre care în jur de 290 aparțin statului. Asta în condițiile în care în anul 1989, în România, funcționau aproape 1.000 de creșe.
Potrivit specialiștilor, în cazul în care părinții se află în imposibilitatea de a a-și crește singuri copiii, locul celor care au mai puțin de trei ani este în creșă, nu cu bona. Ei mai adaugă că astfel copiilor li se oferă o creștere mai sănătoasă, de la dezvoltarea psihomotorie pâna la profilaxia bolilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu