'Bombă murdară': Cancelarul Scholz respinge acuzaţiile Rusiei contra Ucrainei / AIEA începe inspecţiile

'Bombă murdară': Cancelarul Scholz respinge acuzaţiile Rusiei contra Ucrainei / AIEA începe inspecţiile
'Bombă murdară': Cancelarul Scholz respinge acuzaţiile Rusiei contra Ucrainei / AIEA începe inspecţiile

Cancelarul german Olaf Scholz a respins acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar pregăti o 'bombă murdară', relatează AFP. 

Scholz împărtăşeşte punctul de vedere al preşedintelui ucrainean Volodimr Zelenski conform căruia inspecţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), solicitate de Kiev şi care au început, vor înlătura toate îndoielile cu privire la acest lucru, a menţionat cancelaria germană într-un comunicat după o convorbire telefonică a celor doi lideri.

Cancelarul german a condamnat, de asemenea, atacurile persistente ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene.

Scholz şi Zelenski au cerut, de asemenea, să nu se pună în pericol aplicarea şi prelungiarea acordului privind cerealele sub egida Naţiunilor Unite pentru a nu afecta securitatea alimentară globală.

Liderul german a reiterat, de asemenea, dorinţa ţării sale de a continua să sprijine Kievul politic, financiar, umanitar şi pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale, inclusiv prin livrarea de arme.

Acuzaţii privind 'bombă murdară': AIEA începe inspecţiile în Ucraina

 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat luni seara că a început inspecţiile în Ucraina, solicitate de această ţară după ce preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat-o ca a şters dovezile pregătirii unei 'bombe murdare', relatează AFP.

Inspectorii AIEA 'au început - şi vor finaliza în curând - verificarea activităţilor a două obiective din Ucraina', a declarat agenţia ONU cu sediul la Viena într-un comunicat.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că va emite 'primele sale concluzii privind activităţile de verificare de la cele două locaţii' în cursul acestei săptămâni, potrivit comunicatului. Inspecţiile survin în urma unei cereri scrise din partea guvernului ucrainean de a trimite echipe AIEA la faţa locului.

Vezi și - Rusia acuză Ucraina că folosește "ţânţari infectaţi cu virusuri periculoase"

După "bomba murdară", Rusia ar fi descoperit în Ucraina "ţânţari combatanţi".

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că militarii ruşi au descoperit în Ucraina drone capabile să "împrăştie ţânţari infectaţi cu virusuri periculoase" - relatează Ukrainska Pravda. Diplomatul rus a afirmat că, în luna martie, pe teritoriul regiunii sud-ucrainene Herson, trupele ruse au descoperit "trei drone echipate cu recipiente de 30 de litri care pot fi folosite pentru a pulveriza substanţe biologice periculoase", scrie Rador, citând Ukrainska Pravda. 

"Țânţarii infectează cu agenţi patogeni ai unor boli deosebit de periculoase"

Nebenzia a remarcat că Statele Unite au brevetat o dronă care poate împrăştia ţânţari infectaţi cu viruşi periculoşi. "Conform descrierii, o astfel de dronă transportă un recipient cu un număr mare de ţânţari-purtători de infecţii într-o zonă vizată şi îi eliberează. Atunci când înţeapă, ţânţarii infectează persoanele atacate cu agenţi patogeni ai unor boli deosebit de periculoase" - a declarat Nebenzia, adăugând că "un soldat infectat nu va mai fi capabil să îndeplinească sarcinile care i-au fost atribuite, iar boala poate fi un instrument militar mai valoros decât cele mai moderne arme şi echipamente militare". Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel