„Blocaj“ în coaliție. Stelian Ion (USR-PLUS), acuzații dure la adresa UDMR-ului: Vor să ne ducă alături de Ungaria și Polonia. Nu voi pune batista pe țambal

Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Stelian Ion a acuzat UDMR-ul că ar intenționa, involuntar, să alinieze România la politicile Ungariei și Poloniei, certate cu Comisia Europeană.

Stelian Ion, ministrul Justiției, a intervenit telefonic la emisiunea Bună, România!, la B1TV, unde a vorbit despre rolul UDMR-ului în desființarea SIIJ:

„Programul de guvernare este o hotărârea a Parlamentului și în acest context am primit noi semnale pozitive din partea Comisiei Europene, nu pentru că am fi făcut mare lucru, ci pentru că intențiile sunt foarte apreciate. Dar, dacă renunțăm la aceste intenții, e foarte clar că ai noștri colegi din UDMR vor să ne ducă, bineînțeles ca o coincidență, alături de Ungaria și Polonia, pe acea viziune de abordare față de Comisia Europeană.

Ulterior, Stelian Ion a fost întrebat dacă este o interpretare personală sau este o certitudine bazată pe probe afirmația potrivit căreia UDMR-ul ar încerca să alinieze România la pozițiile Ungariei și Poloniei.

Stelian Ion: „E imposibil să facă așa ceva în mod intenționat. Doar că o fac, pur și simplu, în sensul în care axele lor politice și faptul că se opun cu atâta înverșunare desființării SIIJ. Aceste poziții, de slăbire a luptei împotriva corupției, ne duc automat lângă Ungaria și Polonia. Faci mai hotărât sau mai puțin hotărât, direcția aceea este. Eu înțeleg că poate nu-și doresc vecinii noștri să fie singuri pe aceeași linie și poate și-ar dori să im mai mulți. Eu nu cred în această viziune și nu văd strict pe acest capitol un model în Ungaria și Polonia“, a precizat ministrul Justiției.

Blocaj în coaliție

Stelian Ion a fost întrebat dacă, la acest moment, există un blocaj în coaliție de guvernare:

Pe justiție e blocaj clar, din păcate. E o veste proastă, am tot spus lucrul ăsta. Noi suntem obligați să spunem adevărul. Mi se mai sugerează că avem alte probleme, legate de pandemie, de calamități. Problema cu SIIJ-ul nu e problema de căpătâi a oamenilor, dar o categorie importantă a considerat că justiție merită tot efortul și să spunem lucrurilor pe nume.

Eu nu voi pune batista pe țambal pe aceste subiecte legate de justiție, chiar dacă mi se sugerează că e prea multă vâlvă. E așa ceva în atmosfera în care îmi desfășor activitatea“, a conchis minsitrul Stelian Ion.

Florin Cîțu: Voi susține orice soluție care merge în direcția desființării SIIJ

Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că va susţine orice soluţie de desfiinţare cât mai rapidă a Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, punctând că este important ca aceasta să nu poată fi contestată la Curtea Constituţională.

El a afirmat că discuţia din coaliţie asupra noii propuneri de desfiinţare a Secţiei speciale, prezentată de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a fost doar una politică, fără experţi.

"E complicat să te pronunţi. (...) Orice soluţie care merge în direcţia desfiinţării SIIJ cât mai rapid este o soluţie pe care o voi susţine. Ştiţi foarte bine că am fost foarte rapid în şedinţa de Guvern să desfiinţăm SIIJ prin proiect de lege, este acum în Parlament, eu sunt deschis să văd toate variantele, dar trebuie o decizie unanimă. (...) Din punctul meu de vedere este important să ne uităm la ceea ce am făcut până acum şi este clar că vreau să avem o soluţie care să nu poată să fie contestată la CCR", a declarat premierul la Parlament.

Desființarea SIIJ. Stelian Ion vine cu o nouă variantă

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că va prezenta, marţi, coaliţiei de guvernare o nouă variantă privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), precizând că este o chestiune care ţine mai degrabă de procedură.

"Nu e vorba despre o opinie, ci de o aşteptare legitimă, aceea de a ajunge la o soluţie pentru desfiinţarea SIIJ. (...) Ar fi o nouă propunere de text care să fie prezentat coaliţiei pe acest proiect. Deocamdată nu am făcut-o publică. Nu e un mare secret, dar aş vrea să o discutăm în coaliţie", a declarat ministrul, înaintea şedinţei care are loc la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Stelian Ion, este vorba despre o variantă care să asigure şi celor "care doresc o garanţie suplimentară pentru magistraţi această solicitare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel