Blinken cere Beijingului să descurajeze Iranul de la orice atac asupra Israelului

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu omologii din China, Turcia și Arabia Saudită pentru a solicita sprijin în exercitarea de presiuni asupra Iranului, în vederea prevenirii oricărui atac împotriva Israelului, conform anunțului făcut joi de către Departamentul de Stat, citat de AFP și Reuters.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, "Nimeni nu dorește o escaladare în regiune și toate țările ar trebui să îndemne Iranul să evite o astfel de escaladare".

În plus, Blinken a discutat la telefon cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, reiterând "sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Israel în fața acestor amenințări", a declarat Miller.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat că Washingtonul a "avertizat" Iranul cu privire la eventuale atacuri împotriva Israelului.

Iranul a promis să răspundă la atacul aerian asupra ambasadei sale din Damasc de pe 1 aprilie, ceea ce a crescut îngrijorarea cu privire la o escaladare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu.

Tensiunile sunt mari în regiune de la începutul acestei luni, de la lovitura israeliană asupra ambasadei iraniene din Siria. În așteptarea "pedepsei" promise de Iran, Rusia a sfătuit cetățenii săi să evite călătoriile în Orientul Mijlociu, iar compania aeriană occidentală care operează curse spre Teheran și-a suspendat zborurile cel puțin până sâmbătă, în pregătirea pentru posibile represalii din partea Iranului.

Țările din regiune și Statele Unite sunt în alertă maximă și au luat măsuri de precauție în fața unui posibil atac din partea Iranului încă de la începutul lui aprilie, când avioanele de război israeliene au bombardat complexul ambasadei iraniene din Siria.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul își continuă eforturile în Gaza și se pregătește pentru orice scenariu, atât în ceea ce privește apărarea, cât și atacurile.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că Israelul "trebuie să fie pedepsit și va fi", ca răspuns la lovitura de la Damasc care a ucis șapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluției iraniene.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a avertizat că Israelul va răspunde în mod similar dacă Iranul atacă Israelul de pe teritoriul său.

Președintele american Joe Biden a reiterat miercuri că sprijinul său pentru Israel este "ferm" în fața amenințărilor iraniene. Biden a declarat că Iranul "amenință să lanseze un atac major împotriva Israelului", în timpul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu premierul japonez Fumio Kishida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel