Biden, discurs impresionant la Cotroceni. ANI, DNA și ICCJ, lăudate

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a rostit, miercuri, la Palatul Cotroceni, un discurs în care a vorbit despre progresele înregistrate de justiția din România și în care a dat asigurări că NATO va proteja România, dat fiind că "Romania, în cadrul Art. 5, și-a făcut o datorie sacră în ochii președintelui Obama și în ai mei".

Iată principalele declarații ale vicepreședintelui american, conform hotenews.ro:

Vă mulțumesc, mulțumesc dl premier, a fost o plăcere să putem petrece timp împreună, ministrului Justiției, președintelui Camerei.

Este un moment foarte important în relațiile bilaterale.

Ne dăm seama că există diferențe politice, dar un lucru care leagă toți românii e faptul că toți sunt în favoarea democrației, într-un stat de drept.

Vezi și: A ”ales” SUA președintele sau e o gafă a lui Biden cu Ponta

Mulțumesc societății civile, pentru că încearcă să creeze o societate cu demnitate.

Ne așteptăm deci, nu numai din partea poporului român, ci și a celui european și american, ca națiile care fac parte din NATO și UE să împărtășească valori comune, baza acestei alianțe vestice.

Valoarea cea mai importantă este o societate transparentă, liberă, unde corupția e considerată un dușman, Guvernul e echitabil și cinstit și oamenii pot reuși indiferent de poziție și sunt tratați cu demnitate.

Când am venit aici acum cinci ani, istoria libertății societății dumneavoastră reprezenta unul dintre cele mai mari succese din viața contemporană.

Sunt uluit în fața acestui curaj moral și fizic al românilor, care au riscat totul pentru a putea construi această societate liberă.

Trupele americane sunt onorate să poată fi alături de cele române în Afganistan și alte teatre de luptă.

Romania, în cadrul Art. 5, și-a făcut o datorie sacră în ochii președintelui Obama și în ai mei.

Așa cum a spus președintele Obama, națiunile din NATO nu sunt niciodată singure, ne ajutăm și ne protejăm unii pe alții.

Noi nu spunem ce poate face America pentru România, ci ce putem face împreună.

România a făcut o călătorie foarte importantă de la o țară captivă, devenind acum un aliat NATO, în decurs de o singură generație.

Pentru tineri, unul dintre părinții fondatori ai SUA a spus că o generație care pornește o revoluție foarte rar o vede terminată.

Rolul dumneavoastră este să terminați această revoluție și când veți reuși asta, generația copiilor dumneavoastra vă va fi foarte îndatorată.

Pentru orice democrație tânără, cel mai greu și important e să îngroape mărturia corupției și tiraniei din trecut, să poată crea instituții care respectă statul de drept. Depinde de alegerile pe care fiecare țara le face.

În secolul al XXI-lea, cetățenii trebuie să știe că vocile lor trebuie să fie auzite, pentru că instituțiile lor sunt transparente, lucrurile sunt rezolvate echitabil și just în tribunale, unde firmele nu trebuie să își facă griji că trebuie să dea mită.

Corupția costă UE 160 miliarde euro în fiecare an, 1% din PIB-ul UE.

Corupția reprezintă un cancer care reduce instinctul de inovare și creativitate. Bugetele naționale din ce în ce mai limitate restrâng învestițiile naționale, limitează talentul unei generații și îndepartează investițiile.

Corupția este doar o altă formă de tiranie, un pericol prezent nu doar pentru economie, ci și pentru securitatea națională.

Citește și: Accident în timpul vizitei lui Joe Biden la Cotroceni - VIDEO

Există țări care exploateaza coruptia pentru a putea exercita influente nefaste si sa submineze independenta tarilor inconjuratoare.

Corupția a devenit un elemente de politică externă pentru unele țări.

Nu numai securitatea politică, ci și fizica e compromisă.

Am văzut asta de curând în Ucraina, 15 ani de corupție au subminat sistemul de instituții militare, capacitatea țării de a se apăra.

Lupta anticorupție nu reprezintă doar guvernanța bună, ci și posibilitatea de autoapărare, care garantează suveranitatea națională.

Mulți dintre dumneavoastră ați luptat pentru eliminarea corupției, și vă aplaud pentru asta, România a avut realizări semnificative.

DNA și-a stabilit independența, a trimis o mie de cazuri în fața justiției anul trecut, ANI - peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate. Sunt lucruri care mai trebuie făcute.

Nu e de mirare că instituțiile dumneavoastră anticorupție sunt cotate ca fiind cele mai de încredere pentru România.

Ați ales un președinte al Curții Supreme care să apere independența judecătorilor, să vorbească în fața puterii.

Corupția e o problemă grea și complexă în orice țara, dar poate fi rezolvată.

Vă îndemn ferm să faceți pași înainte, cereți instituțiilor judiciare să fie libere de influență politică, să insistați că nimeni nu e deasupra legii.

Unii ar putea spune încă 'această concentrare asupra legii e o invenție străină', dar știți bine că nu e adevărat.

Recent am auzit o poveste a lui Cuza, care, deghizat ca țăran, s-a dus la piață și a pretins că cumpără lapte de la un negustor care îi păcălea pe clienți, folosind două măsuri diferite.

Este o parabolă care spune de fapt cum se gândesc investitorii de azi despre piață, ei vor să facă afaceri acolo unde sunt tratați echitabil. Niciun conducător nu poate face asta singur.

M-am preocupat de această problemă în întreaga lume, am învățat că trebuie să fie judecători fără frică, polițiști curajoși, procurori care lucreaza 14 ore pe zi și care ignoră intimidările.

Vezi și: Element comun între vizita lui Biden și a premierului chinez Li Keqiang

Trebuie ca liderii din comunitatea de afaceri să lupte împotriva corupției.

E nevoie de politicieni care să înțeleagă că Guvernul există să servească oamenii, nu invers, și e nevoie de o presă independentă, care nu depinde de nimeni.

Mai presus de orice, trebuie o implicare activă a fiecărui cetățean. Societatea civilă e de fapt esența democrației.

Ne bazăm pe societatea civilă să scoată la iveală nedreptatea, să dea voce minorităților și grupurilor marginalizate, să țină puterea sub control.

Aici, în sala Unirii, ne așteptăm de la dumneavoastră să promovați demnitatea, drepturile fundamentale ale femeilor rome, evreilor, LGBT.

Trăim timpuri speciale pentru Europa Centrală și de Est, iar societatea civilă trebuie să fie vigilentă.

Democrația nu e o destinație, ci drumul pe care mergem. Atât timp cât mergeți pe acest drum, nu veți fi singuri, veți avea SUA și națiunile libere alături de dumneavoastră.

Guvernele trebuie să fie puternice și să lupte împotriva corupției.

Guvernul dumneavoastră face un progres deosebit, poporul României e în progres.

Nu pot să îmi imaginez o Europă completă, liberă, fără o Românie puternică și independentă.

Nu e numai în interesul dumneavoastră și al României să vă ocupați de aceste probleme.

Cu cât sunteți mai puternici, cu atât sunteți mai independenți.

Nu e ceea ce poate face America pentru dumneavoastră, ci ce putem face cu toții împreună.

Să binecuvanteze Dumnezeu România și America și să protejeze Dumnezeu trupele americane și romane care stau alături în Afganistan.

Participanți la ceremonia de la Cotroceni

La alocuţiunea vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, au asistat politicieni, miniştri, şefi de partide şi de instituţii din sistemul judiciar, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi jurnalişti invitaţi de Ambasada SUA, în total în jur de 200 de persoane.

În Sala Unirii de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şeful Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Mişu Negriţoiu - ASF, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general, Tiberiu Niţu, precum şi reprezentanţi ai CSM şi ai Curţii Constituţionale, în frunte cu Augustin Zegrean, dar şi şeful ANI, Horia Georgescu.

Citește și: Ce scrie presa din Rusia despre venirea lui Biden în România

Pe lângă consilierii prezidenţiali, la reuniune au mai luat parte majoritatea miniştrilor Guvernului Ponta, printre care: ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, ministrul Finanţelor Ioana Petrescu, ministrul Educaţiei Remus Pricopie, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, ministrul Culturii Kelemen Hunor, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, dar și senatorul PSD, Mircea Geoană.

Și reprezentanții Opoziției au fost prezenți la Cotroceni, prin preşedintele PNL, Crin Antonescu, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, deputatul PNL Alina Gorghiu, preşedintele PDL, Vasile Blaga, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, europarlamentarul PDL Monica Macovei, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu şi preşedintele partidului Noua Republică, Mihai Neamţu.

Din partea societăţii civile au fost prezenți preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu, preşedintele CRPE Cristian Ghinea, preşedintele Freedom House, Cristina Guseth, iar din partea Expert Forum, Ana Otilia Niţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel