Belgia, Germania şi Kuweit au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Belgia, Germania şi Kuweit au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din provincia Idleb, din nord-vestul Siriei, au declarat miercuri diplomaţi citaţi de AFP.

Această reuniune ar urma să se desfăşoare cu uşile închise vineri, de la ora 14.00 GMT, iar cu acest prilej va fi prezentată o informare privind situaţia umanitară din această provincie, potrivit mai multor surse.

Peste 150.000 de persoane au fugit într-o săptămână din sectoarele controlate de jihadişti în această zonă în care forţele regimului Bashar al-Assad şi aliatul său rus au intensificat loviturile aeriene.

Luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la beligeranţi să-i evite pe civili, în contextul în care centre medicale şi şcoli au fost lovite de la sfârşitul lui aprilie de raiduri aeriene.

Franța cere sprijinul ONU


Marţi, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat "profunda preocupare". "Situaţia umanitară din Siria este critică şi nicio opţiune militară nu este acceptabilă. Noi cerem încetarea violenţelor şi susţinem ONU pentru identificarea unei soluţii politice necesare", a adăugat el.

Dominată de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida, provincia Idleb este ultimul mare bastion jihadist care nu se află sub controlul puterii siriene, după peste opt ani de conflict devastator.

Jumătate din cei trei milioane de locuitori ai provinciei sunt strămutaţi, eşuaţi la Idleb după ce au fugit din alte bastioane rebele sau jihadiste recucerite de guvernul sirian şi de aliaţii săi.

Sprijinită de Rusia, Iran şi Hezbollahul libanez, puterea siriană a înregistrat în ultimii ani mai multe victorii în faţa insurgenţilor şi jihadiştilor, până când a ajuns să controleze aproape două treimi din ţară.

În mai multe rânduri, Bashar al-Assad şi-a anunţat determinarea de a recuceri întreaga Sirie, devastată din 2011 de un război soldat cu peste 370.000 de morţi. 

Vezi și:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel