Băsescu a respins numirea lui Niţu şi Irimie în funcţiile de procuror general şi de şef al DNA

 Preşedintele Traian Băsescu respinge propunerile de numire a lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie pentru funcţia de Procuror General şi, respectiv, cea de şef al DNA.

 "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis vineri, 18 ianuarie a.c., să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), domnul Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru", se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.

 "Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie. Domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie", susţine Administraţia Prezidenţială.

În 4 ianuarie, în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele a solicitat Consiliului un punct de vedere referitor la articolul 134 din Constituţie, potrivit căruia propunerile pentru numirea procurorului general şi procurorului-şef al DNA trebuie să aparţină CSM.

 El a precizat că nu se va grăbi cu aprobarea sau respingerea propunerilor pentru cele două funcţii.

 "Aş vrea să am punct de vedere de la dvs. în zilele următoare, pentru că eu nu am termen, iar delegările care sunt făcute ne acoperă până în luna aprilie. Nu am un termen în care să decid cu privire la cei doi procurori, dar aş vrea să ştiu punctul de vedere al CSM. CCR nu are dreptul să dea aviz înainte de a fi un conflict, eventual. Sigur, mă pot adresa CCR, dar vreau punctul de vedere al CSM înainte de orice. Prevederea la art. 134 nu lasă dubii şi pe mine mă surprinde că până acum nu au reacţionat alte structuri şi chiar procurorii pe tema asta. (...) Vă rog să nu o consideraţi ca o sarcină de serviciu. Mi-ar prinde bine un punct de vedere neoficial al CSM. Pur şi simplu o sugestie către preşedinte", a spus şeful statului, la acea dată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel