Bărbatul care l-a atacat pe Fico spune că își cere scuze și nu a vrut să îl omoare. Susține că a fost provocat de politicile lui extremiste

FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace

Premierul slovac Robert Fico a fost grav rănit săptămâna trecută în urma unui atac armat, comis de poetul Juraj Cintula, care și-a motivat gestul prin dezacordul său cu politica Guvernului, conform agenției de presă AFP. 

În timpul incidentului, Fico a fost împușcat cu patru gloanțe în timp ce își saluta susținătorii după o reuniune delocalizată a Guvernului la Handlová, un oraș din centrul Slovaciei.

Robert Fico a fost operat de două ori la un spital din Banská Bystrica, unde este încă sub îngrijire medicală. Potrivit spitalului, starea sa era joi „gravă, dar stabilă”.

Atacatorul, Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a fost imediat arestat de gărzile de corp ale premierului. Sâmbătă, un tribunal l-a plasat în detenție preventivă sub acuzația de tentativă de omor cu premeditare.

În timpul interogatoriului, Cintula a declarat că nu a fost de acord cu politica actualului Guvern, afirmând că nu a intenționat să-l omoare pe Fico, ci doar să-l rănească.

Documentele tribunalului arată că Cintula își justifica acțiunea prin nemulțumirile față de desființarea biroului procurorului special, atacurile împotriva presei, oprirea ajutorului militar destinat Ucrainei și politica Guvernului față de Uniunea Europeană.

Atacatorul a repetat că nu a vrut să-l ucidă pe premier, ci doar să-l rănească, țintind în partea de jos a torsului.

Conform judecătorului Roman Puchovsky, care a redactat hotărârea tribunalului, Cintula și-a exprimat regretul pentru fapta sa și și-a dorit să-i prezinte scuze premierului.

El a recunoscut că acțiunea sa a fost inadmisibilă și că nu ar fi trebuit să rănească victima. În schimb, intenționa să îi ofere o carte pe care o pregătise pentru premier.

Documentul anonim transmis AFP de purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Penal specializat din Pezinok, Katarina Kudjakova, evidențiază remușcările atacatorului și dorința acestuia de a-și prezenta scuze lui Robert Fico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel