Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria - cele mai vulnerabile din regiune la o nouă criză

Ghiseu - Banca
Ghiseu - Banca

Agenţia de rating Fitch atrage atenţia asupra faptului că băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o repetare a crizei, întrucât volumul de împrumuturi neperformante rămâne ridicat, iar avansul economic lent limitează creditarea.

"Băncile nu o duc prea bine, mai ales din punct de vedere al calităţii activelor, în România, într-o oarecare măsură în Ungaria şi mai puţin în Bulgaria. Sistemele bancare din România, Ungaria şi Bulgaria par, de asemenea, a avea o situaţie mai slabă din cauza dezechilibrelor macroeconomice", a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, Michael Steinbarth, director la Fitch Londra.

Chiar dacă Europa de Est îşi revine din cea mai gravă criză a ultimilor 20 de ani, politicile de austeritate ale guvernelor limitează creşterea economică, în contextul în care Uniunea Europeană vrea să împiedice o escaladare a crizei datoriilor. În România, eforturile de reducere a datoriilor în următorii ani vor limita avansul economic, a afirmat Steinbarth, citat de Mediafax. Guvernul trebuie să scadă deficitul bugetar de la 7,2% anul trecut la 6,8% anul acesta, parte a acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţionalor.  "Guvernele au luat măsuri de a diminua riscurile economice, însă trebuie făcut mai mult", a adăugat Steinbarth.

Fitch are perspectivă negativă pentru 15 din cele 44 de bănci din regiune, indicând posibile revizuiri negative ale ratingurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel