Bancile cipriote din România vor fi vândute

cipru
cipru

Deponenţi cu sume mari la principala bancă din Cipru ar putea fi obligaţi să accepte pierderi de până la 60%, mult mai mult decât s-a estimat iniţial în cadrul pachetului de salvare european care încearcă salvarea Ciprului de la faliment, au declarat sâmbătă oficiali, citaţi de Associated Press şi agenţia CNA.

Depozitele de peste 100.000 de euro, 128.000 dolari, la Bank of Cyprus Trapeza Kyprou vor pierde 37,5% în bani ce vor fi convertiţi în acţiuni bancare, potrivit unui comunicat al băncii centrale. Într-un al doilea raid asupra acestor conturi, deponenţii ar putea pierde de asemenea încă până la 22,5%, în funcţie de ceea ce experţii determină că este necesar pentru a sprijini rezervele băncii. Experţii vor avea la dispoziţie în acest sens 90 de zile.

 Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi "îngheţate temporar din motive de lichidităţi", dar continuând să acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai declarat banca centrală, relatează Agerpres.

 Economiile convertite în acţiuni bancare ar permite, teoretic, deponenţilor să-şi recupereze în cele din urmă pierderile. Dar acţiunile deţin în prezent o valoare mică şi este incert când anume acţiunile vor recâştiga o valoare egală cu pierderile deponenţilor, notează AP.

 Analiştii au afirmat sâmbătă că impunerea de pierderi mai mari clienţilor la Bank of Cyprus ar restrânge în continuare afacerile deja paralizate, în timp ce Ciprul încearcă să-şi reconstruiască sectorul bancar în schimbul pachetului de salvare internaţional.

Recesiunea va fi și mai profundă iar șomajul va exploda, spun analiștii

 Sofronis Clerides, profesor de economie la Universitatea din Cipru, a declarat: "Cele mai multe prejudicii vor fi făcute afacerilor ce au avut banii în bancă" pentru a plăti furnizorii şi angajaţii. "E destulă diferenţă între o pierdere de 30% şi o pierdere de 60%". Cu afacerile paralizate, Ciprul ar putea fi tras în jos într-o recesiune şi mai profundă, a notat el.

Europa a cerut ca marii deponenţi ai primelor două principale bănci din Cipru - Bank of Cyprus şi Laiki Bank Popular Bank să accepte pierderi pentru a plăti salvarea ţării de 16 miliarde de euro 20,5 miliarde dolari. Toate depozitele de până la 100.000 sunt sigure, ceea ce înseamnă că un deponent cu 500.000 de euro în bancă va suferi pierderi doar pe restul de 400.000, notează AP.

 Oficialii ciprioţi au declarat anterior că marii deponenţi la Laiki - care va fi absorbită de Bank of Cyprus - ar putea pierde până la 80%. Dar potrivit acestora, conturile mari la Bank of Cyprus ar pierde doar 30 la 40%.

 Întrebat despre anunţul de sâmbătă, Antonis Ellinas, de la departamentul de ştiinţe politice la Universitatea din Cipru, a prezis că şomajul, în prezent de 15%, va trece "probabil prin acoperiş" în următorii câţiva ani.

 Există de asemenea îngrijorarea că marii deponenţi - inclusiv mulţi ruşi bogaţi - îşi vor lua banii şi vor pleca rapid din insulă imediat ce restricţiile de capital impuse de autorităţile cipriote pe tranzacţiile bancare pentru a preveni o astfel de posibilitate sunt ridicate în aproximativ o lună.

 Sarris, ministrul de finanţe, a mai anunţat că sucursalele din străinătate ale Bank of Cyprus şi Laiki Bank, ca cele din Marea Britanie, Rusia, Ucraina şi România, vor fi în cele din urmă vândute. De asemenea, el a mai spus că ciprioţii vor căuta noi pieţe, cum ar fi China şi ţările arabe, menţinând în acelaşi timp relaţii de afaceri bune cu ruşii, "în ciuda amărăciunii lor"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel