România primeşte peste 2 miliarde de euro de la Comisia Europeană - Ştirile Zilei, 10 decembrie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Suzy Hazelwood)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Suzy Hazelwood)

Iată cele mai importante știri externe ale zilei. Vezi ce se întâmplă, astăzi, 10 decembrie, în lume.

România, 2,14 miliarde de euro de la Comisia Europeană

Datorită adoptării planului său teritorial pentru o tranziţie justă, România va primi 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziţie Justă, pentru a sprijini o tranziţie climatică justă către o economie mai atractivă şi mai verde, a anunţat Comisia Europeană. Fondul va viza regiunile cele mai afectate, ajutând astfel România să-şi respecte angajamentul de a elimina treptat cărbunele până în 2032. De fondurile alocate vor beneficia şase judeţe: Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Mureş şi Prahova. În Gorj şi Hunedoara încă au loc activităţi de extracţie a cărbunelui, în special în Valea Jiului. Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş au industrii cu emisii ridicate de dioxid de carbon, de exemplu pentru producţia de oţel, ciment şi îngrăşăminte şi se utilizează pentru energie electrică încălzire pe bază de cărbune.

Maternitate din Herson, bombardată de ruşi

Forţele ruse au bombardat, sâmbătă, o unitate medicală din Herson. Obuzele inamice au lovit maternitatea spitalului - potrivit şefului adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, Kirilo Timoşenko. Acesta a scris pe Telegram că, în urma atacului, clădirea a fost avariată. Potrivit lui Timoşenko, lucrătorii medicali, pacienţii şi copiii din spital nu au fost răniţi.

Tren zilnic pe ruta Bucureşti - Chişinău 

De mâine, trenul pe ruta Chişinău-Bucureşti şi retur va circula în fiecare zi. Compania feroviară de stat din Republica Moldova a anunţat că trenul va pleca în fiecare zi la ora 17:20 din Chişinău, va ajunge la Bucureşti a doua zi dimineaţă la ora 6:17, urmând să plece la 19:20 din Capitala României pentru a ajunge în gara din capitala Republicii Moldova în dimineaţa următoare la 8:15, scrie Radio Chişinău. În prezent, trenul circulă pe relaţia menţionată doar de trei ori pe săptămână, cu plecare din Chişinău în zilele de marţi, joi şi duminică, iar din Bucureşti în zilele de luni, miercuri şi vineri.

CDR continuă să susţină aderarea României la Schengen

Economia românească pierde oportunităţi importante prin decizia nefondată a Austriei de a nu-i permite aderarea la Spaţiul Schengen, comentează oamenii de afaceri reuniţi sub umbrela Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Aderarea ar stimula economia, ar creşte atractivitatea României pentru investitori, ar fluidiza transportul şi comerţul transfrontalier şi i-ar reduce costruile, se arată într-un comunicat. Organizaţia spune că va susţine în continuare eforturile Guvernului de a grăbi procesul de aderare, care ar urma să aducă avantaje nu doar României, ci întregii economii europene, scrie Rador. 

Doar 20-25% dintre blocurile din Mariupolul au căldură

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, a raportat, sâmbătă, că doar până la 25% dintre blocurile din oraş sunt asigurate cu încălzire centralizată. "În momentul de faţă, cel mult 20-25% dintre toate blocurile sunt racordate la încălzire, scrie Rador, citând Agenţia de presă UNIAN.

Majoritatea absolută a locuitorilor din Mariupol nu au încălzire centralizată. Practic, oraşul îngheaţă" - a declarat consilierul. Andriuşcenko a adăugat că, din cauza lipsei încălzirii centralizate, locuitorii oraşului încearcă să se încălzească folosind calorifere electrice, ceea ce duce la arderea cablurilor şi a transformatoarelor. UNIAN notează că, din cauza lipsei căldurii şi a altor condiţii de trai, la Mariupol a crescut numărul bolnavilor, precum şi mortalitatea în rândul civililor.

Aproape o treime dintre ruşi se aşteaptă ca nivelul de trai să crească, în cursul anului viitor

Aproape fiecare al treilea rus (30%) consideră că, în următorul an, nivelul său de trai va deveni mult mai ridicat, potrivit unui sondaj al Fundaţiei de Opinie Publică (FOM), publicat pe site-ul oficial al centrului sociologic. La rândul său, fiecare al unsprezecelea rus chestionat (9%) este sigur de faptul că, în această perioadă, viaţa lui se va schimba în mai rău, susţin sociologii, în timp ce mai mult de o treime dintre cetăţenii ruşi (37%) nu se aşteaptă la nicio schimbare favorabilă pentru ei, anunţă sociologii, scrie Rador, ciând interfax.ru.

Potrivit FOM, aproape fiecare al patrulea cetăţean rus (24%) a declarat că îi este greu să-şi evalueze perspectivele, în acest sens, pentru anul următor. În ceea ce priveşte aşteptările privind nivelul de trai în întreaga ţară, pentru anul următor, conform sondajului, 29% dintre ruşi se aşteaptă la o ameliorare, aproape acelaşi număr de respondenţi (28%) nu se aşteaptă la nicio schimbare în bine sau rău şi aproape unul din cinci (18%) se aşteaptă la o deteriorare. Sondajul a fost realizat, în perioada 25-27 noiembrie 2022, în rândul a 1.500 de respondenţi, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani, din 104 de localităţi din Federaţia Rusă, situate în 53 de regiuni.

Relaţia dintre Rusia şi Iran a devenit un parteneriat de apărare cu drepturi depline, avertizează SUA

Statele Unite avertizează că relaţia dintre Rusia şi Iran s-a transformat într-un parteneriat de apărare cu drepturi depline. Rusia oferă un nivel fără precedent de sprijin militar, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby. Potrivit lui Kirby, rapoartele arată că cele două ţări iau în considerare producţia în comun de drone letale, scrie Rador, citând BBC.

Australia a anunţat că sancţionează trei persoane şi o companie din Iran pentru furnizarea de drone Rusiei. Cooperarea dintre Rusia şi Iran a fost evidenţiată recent, Ucraina acuzând Rusia că foloseşte drone iraniene în atacurile sale. După ce iniţial a negat că ar fi trimis vreo dronă în Rusia, ţara din Orientul Mijlociu a recunoscut ulterior că a furnizat unele înainte de invazia Ucrainei. Kirby a subliniat că un parteneriat între Iran şi Rusia pentru producerea de drone ar dăuna Ucrainei, vecinilor Iranului şi comunităţii internaţionale. 

Elton John a renunţat la contul de Twitter, după schimbările făcute de companiei

Sir Elton John a devenit cea mai recentă celebritate care a părăsit Twitterul după ce acesta a fost achiziţionat de către CEO-ul companiei Tesla, Elon Musk. Elton John şi-a motivat decizia prin "schimbarea politicii" platformei în privinţa dezinformării, fără a detalia, scrie Rador, citând BBC.

"Am decis să nu mai folosesc Twitter, având în vedere modificarea recentă a politicii care va permite răspândirea necontrolată a dezinformării", a declarat artistul. Twitter a încetat să ia măsuri împotriva conturilor care distribuiau informaţii înşelătoare despre Covid-19 luna trecută. Ca răspuns la anunţul lui Sir Elton, Musk şi-a exprimat speranţa că vedeta se va întoarce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel