EXCLUSIV  Avocatul Lucian Bolcaș, replică pentru Traian Băsescu care implica CCR în subiectul remanierii prin Parlament

Lucian Bolcaș
Lucian Bolcaș

Avocatul Lucian Bolcaș a făcut o serie de precizări pentru DCNews, după ce Traian Băsescu a declarat că va trebui o clarificare de la Curtea Constituţională despre cum se trece remanierea prin Parlament, deoarece nu există un articol explicit în Legea fundamentală despre acest lucru.

„Nu este vorba de niciun fel de clarificare de la Curtea Constituțională ce poate fi dată. Există o serie de oameni care gândesc primitiv dispozițiile constituționale și nu coroborarea lor. Sunt oameni care nu au studii juridice și se pretează la speculații politice care nu au niciun fel de bază. Se profită de o așa zisă formală nereglementare a Constituției a încetării activității Guvernului prin remaniere, dar nu este cuprinsă pentru că nu era necesară.

Instituția aceasta a remanierii, în condițiile în care se schimbă componența politică a Guvernului, este similară cu instituția investirii unui nou Guvern, cu singura deosebire că se păstrează prim-ministrul. Și, în aceste condiții, sunt aplicabile toate dispozițiile respective", a spus Lucian Bolcaș, joi, 29 august, pentru DCNews.

„În momentul în care se convoacă Plenul reunit și se propune remanierea guvernamentală, funcția vechiului Guvern a încetat. Printr-o eventuală respingere a acestei remanieri, nu se poate menține în funcție un guvern neconstituțional care are altă componență politică și un alt program de guvernare.

Există și un principiu în cazul juridic referitor la condițiile în care un act abrogat nu pune în funcție în mod automat actul anterior. Așa că speculația domnului Traian Băsescu nu are nicio legătură cu constituționalitatea, care este un sistem, nu este o îmbinare mecanică între șaibe și șuruburi", a declarat avocatul Lucian Bolcaș.

Iohannis și Dăncilă, precizări

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Şeful statului a mai spus că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament şi solicită declanşarea procedurii în acest sens.

În replică, Viorica Dăncilă a anunţat că va merge în Parlament şi va încerca să obţină susţinerea necesară pentru a duce mandatul Guvernului până la capăt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel