Avertizare Gabriel Resources: România va plăti 4 miliarde de dolari despăgubiri

gabriel-resources
gabriel-resources

Gabriel Resources Ltd va da România în judecată și va pretinde până la 4 miliarde de dolari dacă proiectul  Roșia Montană va pica în Parlament săptămâna viitoare, potrivit lui Jonathan Henry, CEO al companiei. De asemenea, România riscă enorm să piardă investiții străine, atât curente, cât și viitoare. 

„Dacă Parlamentul nu aprobă proiectul, vom face notificare formală pentru litigiu comercial pentru multiplă încălcare a tratatelor internaționale pentru investiții, iar despăgubirile pot ajunge la 4 miliarde de dolari”,  a declarat Jonathan Henry într-un interviu. „Este un caz grav și avertizăm că eforturile României de a atrage investitori străini vor suferi foarte mult”, a declarat Henry pentru The Globe and Mail.

Declarațiile premierului Victor Ponta au făcut ca acțiunile companiei canadiene să intre în picaj liber.

Care ar putea fi tratatele internaționale încălcate

Henry, irlandez de origine, a început să lucreze la Gabriel Resources acum trei ani. El spune că dacă se va ajunge la litigiu va demisiona. Se pare că tratatele internaționale la care face referire că România le încalcă sunt cele ale Uniunii Europene și ale Organizației Internaționale a Comerțului.

Analiștii economici nu își explică poziția României

Analistul economic Craig Johnston de la Scotiabank a declarat că blocarea proiectului de investiții de la Roșia Montană va aduce probleme serioase României pentru a atrage alți investitori. „Ne întrebăm care va fi viitorul României dacă oprește un proiect important care respectă standardele UE și care nu cere nicio excepție de la legislația existentă”.

Roșia Montană moare fără proiectul de exploatare

Gabriel estima că proiectul ar fi adus 24 de miliarde de dolari la PIB-ul României și ar fi generat 3.000 de locuri de muncă în cei 16 ani de exploatare. „Fără acest proiect, Roșia Montană va muri. Oamenii vor pleca. Nu au ce să facă acolo”, a spus Jonathan Henry.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel