Avertisment de la nivel înalt, în privința crizei energetice. Ursula von der Leyen: UE trebuie să se pregătească pentru „situaţia cea mai rea”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni a avertizat asupra unei escaladări a crizei energetice din cauza disputei cu Moscova, pe fondul sancţiunilor adoptate din cauza invaziei ruse din Ucraina, relatează DPA.

"Întrucât Rusia a suspendat deja parţial sau integral aprovizionarea cu gaz către 12 state membre UE, trebuie să ne pregătim cu toţii pentru situaţia cea mai rea", a declarat Ursula von der Leyen într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo.

Rusia a suspendat recent livrările de gaz către mai multe state UE, între care Polonia, Bulgaria şi, sâmbătă, către Letonia, pentru refuzul lor de a plăti în ruble pentru aceste livrări.

Exigenţele de plată în ruble sunt legate de tentativele Kremlinului a de a uşura impactul sancţiunilor occidentale asupra Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Rusia a diminuat şi livrările către Germania, principala putere economică a UE, din cauza unor aşa-zise lucrări de mentenanţă, gest perceput drept o replică la sancţiunile occidentale.

Preocupările tot mai mari privind criza energetică au determinat blocul comunitar să convină săptămâna trecută asupra unui plan de urgenţă pentru această iarnă. Aceste măsuri "ne vor ajuta să ne satisfacem nevoile de aprovizionare pentru iarnă", a spus Ursula von der Leyen.

"În doar o săptămână, UE a convenit să facă un pas decisiv şi fără precedent pentru a contracara ameninţarea lui (Vladimir) Putin de a tăia complet aprovizionarea cu gaz", a spus ea, referindu-se la preşedintele rus.

Spania, la fel ca alte state UE, s-a opus iniţial planului de urgenţă, dar în cele din urmă l-a aprobat după ce şi-a asigurat unele concesii.

Von der Leyen, care a răspuns pe e-mail întrebărilor El Mundo, a salutat decizia guvernului spaniol. "Încă o dată, aici este vorba despre solidaritate europeană", a afirmat ea, potrivit Agerpres.

Mircea Coșea: Va fi o toamnă grea. Ca să îşi permită alimentele, oamenii vor face rabat la calitate. Întoarcere la proteinele nesănătoase

În condițiile în care cresc tot felul de taxe, precum majorarea contribuțiilor pe salariul minim, întrebarea este cât timp vor mai rezista românii și ce ne așteaptă începând din această toamnă? La această întrebare a răspuns profesorul de macroeconomie Mircea Coșea.

Într-o intervenție telefonică la canalul de televiziune B1TV, analistul economic Mircea Coșea a fost de părere că toamna aceasta va fi dificilă pentru români, puterea de cumpărare va scădea din cauza lipsei de lichidități, iar asta va duce la scăderea activității economice. 

”Toamna este un punct de referință nu tocmai favorabil, pentru că în toamnă oamenii vor avea mai puțini bani, va fi o ”criză de lichiditate”. Oamenii au strâns niște economii din timpul pandemiei, deoarece nu au putut să consume iar apoi s-a dat drumul la consum în măsura în care s-a putut și după au venit scumpirile care ne-au afectat pe toți începând de la gaz și energie... au fost și concediile, deci în toamnă oamenii vor avea mai puțini bani. Lefurile și pensiile nu vor crește că nu au cum deocamdată. Deci va fi o scădere a consumului.

Scăderea consumului înseamnă o scădere a activității economice per ansamblu. Oamenii vor încerca să-și mențină același nivel de consum la elementele principale, în primul rând la alimente, dar, ca să cumpere alimentele în calitatea necesară vor trebui să facă rabat la calitate. Deci vom cumpăra lucruri de proastă calitate, ne vom întoarce la așa numitele proteine nesănătoase”, a declarat analistul economic Mircea Coșea.

Din punctul de vedere al analistului Mircea Coșea, Guvernul ar trebui să vină cu măsuri pentru întreaga societate românească și nu doar pentru o anumită categorie de persoane. Reglementarea prețului la energie și suprataxarea profiturilor ”nemeritate” ale companiilor energetice ar fi două dintre cele mai importante măsuri. O altă măsură pe care Guvernul o poate adopta pentru a spori bunăstarea românilor ar fi stimularea producției interne de alimente prin prelucrarea lor în țară și scăderea importurilor.

"Guvernul - și eu aplaud Guvernul pentru această activitate - aplică programe sociale, ajută pe cei foarte defavorizați. Acum este momentul să se gândească la întreaga populație, să aplice niște măsuri economice care să plece de la reglementarea prețului energiei, să plece de la momentul în care s-a liberalizat piața energiei într-o manieră total greșită, să încerce să repare, să reducă costurile, să încerce să ”intre” în societățile producătoare de energie care aparțin statului, să ia măsuri ca acele profituri nemeritate pe care acele societăți le au să nu mai fie atât de mari, sau să intre în economie într-o formă sau alta prin taxare sau chiar super-taxare.

Trebuie să facă în așa fel încât să reducă importul de alimente. Cum? Stimulând producția internă. Producția noastră de legume și fructe care chiar în condiții de secetă nu este atât de mică trebuie să fie prelucrată în țară, nu exportată ca materie primă și adusă pe piețele românești pentru a limita importurile. Se pot face multe lucruri, chiar acum”, a concluzionat Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel