Urmărește emisiunea live


Atentatele de la 11 septembrie. Primul document desecretizat arată implicarea agenților Arabiei Saudite în sprijinul atacatorilor

Fotografie creată de Thomas Svensson, de la Pexels
Fotografie creată de Thomas Svensson, de la Pexels

A fost desecretizat primul document FBI legat de investigația atentatelor de la 11 septembrie, care arată implicarea agenților Arabiei Saudite în sprijinul atacatorilor. 

FBI a publicat, sâmbătă, primul document desecretizat legat de investigația atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la ordinul președintelui SUA, Joe Biden. Cel mai probabil, mai multe dintre documente ar urma să devină accesibile publicului în viitor. 

Primul document desecretizat a fost redactat în 2016 și conține detalii cu privire la eforturile FBI de a investiga presupusul sprijin logistic oferit de autoritățile saudite teroriștilor Al-Qaida, care au deturnat avioanele în ziua fatidică, transmite CNN

În documentul cu numeroase revizuiri se arată faptul că un oficial consular saudit și un agent de informații saudit din Los Angeles ar fi oferit sprijin logistic pentru cel puțin doi dintre atacatori. 

De asemenea, sunt detaliate fapte și mărturii care au dus la suspiciuni în legătură cu Omar al-Bayoumi, un student saudit din Los Angeles despre care FBI crede că a fost un spion. Omar al-Bayoumi ar fi fost implicat profund în furnizarea de „ajutor de călătorie, cazare și finanțare”.

Ambasada saudită la Washington transmis, anterior, că salută „desecretizarea documentelor FBI și că orice acuzație conform căreia Arabia Saudită ar fi un complice la atentate este categoric falsă”.

Joe Biden a emis decretul după ce peste 1.600 de persoane afectate de atentate i-au solicitat să facă pasul dacă vrea să participe la comemorarea de 20 de ani de la „Ground Zero”. Într-o scrisoare a persoanelor amintite s-a sugerat că membri ai guvernului saudit ar fi fost implicați în „sprijinirea atacului” de la 11 septembrie 2001.

Context 9/11. Aproape 3.000 de persoane au murit 

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA au constat într-o serie de deturnări de linii aeriene şi atacuri sinucigaşe comise de 19 militanţi asociaţi grupului extremist islamic Al-Qaida. Atacurile împotriva oraşului New York şi Washington, D.C., care au declanşat un efort enorm al Statelor Unite de combatere a terorismului, au fost considerate cele mai letale atacuri teroriste asupra solului american din istoria statului, conducând, după cum spune FBI, la schimbări de amploare în abordările şi operaţiunile antiteroriste din SUA şi din întreaga lume, amintește Agerpres care menţionează site-ul https://www.fbi.gov/.

În total, la 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa 2.977 persoane în New York City, Washington, Pennsylvania, conform https://edition.cnn.com/ şi https://www.bbc.com/. Printre decedaţi se aflau şi trei români, soţii Alexandru şi Corina Stan şi Eugen Gabriel Lazăr, angajaţi ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC. (Mai multe detalii AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel