Atac informatic de mare amploare, după WannaCry. Primele descoperiri

După WannaCry, a urmat un alt atac informatic de mare amploare Adylkuzz. Cele două atacuri cibernetice sunt complet diferite.

”Atacatorii din spatele Adylkuzz exploatează aceeaşi vulnerabilitate din sistemul de operare Windows ca ameninţarea WannaCry, însă acum aceasta nu criptează datele, ci se ascunde de victimă şi foloseşte puterea de calcul a computerelor infectate ca să genereze bani virtuali. Mai mult, după ce instalează Adylkuzz, atacatorii dezactivează protocolul responsabil de vulnerabilitatea din Windows, tocmai pentru a preveni folosirea ei de către alte grupări infracţionale şi a-şi asigura astfel monopolul”, a menţionat Bitdefender.

În cazul actual, atacatorii exploatează vulnerabilitatea pentru a livra victimelor diverse ameninţări informatice.

"Închiderea mecanismului de infecţie din Windows de către Adylkuzz poate fi una dintre explicaţiile pentru care amploarea atacurilor WannaCry a fost redusă. Practic, în loc să blocheze datele victimei şi să aştepte ca aceasta să plătească, atacatorii câştigă acum sume mici de bani infectând un număr mare de calculatoare, fără să mai şantajeze utilizatorii. Astfel, infractorii îşi construiesc reţele imense de dispozitive infectate şi folosesc cumulat puterea acestora pentru a genera moneda virtuală Monero", explică specialiştii Bitdefender.

[citeste si]

Potrivit Bitdefender, ameninţarea Adylkuzz este greu de observat deoarece, spre deosebire de WannaCry, nu afişează un mesaj sugestiv şi nici nu afectează datele de pe calculator.

"Singurul efect palpabil este acela că Adylkuzz poate îngreuna funcţionarea terminalului infectat, comportament care poate fi uşor confundat cu cel specific calculatoarelor de generaţie mai veche", explică Bitdefender.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel