Măsurile de austeritate afectează argentinienii.
Pe străzile din Buenos Aires, argentinienii încep să se confrunte cu impactul major al măsurilor de austeritate și devalorizarea cu peste 50% a monedei locale peso, parte a unui plan de șoc pentru stabilizarea economiei.
Guvernul noului președinte libertarian Javier Milei a dezvăluit marți planuri de reducere a cheltuielilor statului și de remediere a unui deficit fiscal profund. Moneda peso s-a devalorizat puternic, ceea ce va intensifica inflația deja aproape de 150%.
”Măsurile sunt bune în teorie pentru a repara economia, dar mulți oameni vor suferi din cauza lor”, a spus Agustina Ferreira, 19 ani, angajată într-un magazin din capitala argentiniană.
Inflația este programată să crească semnificativ în lunile următoare, erodând economiile și puterea de cumpărare a oamenilor. Reducerile planificate ale subvențiilor vor crește facturile de energie și costurile de transport, în timp ce reducerile de cheltuieli vor trage în jos creșterea economică.
Devalorizarea a eliminat peste noapte mai mult de jumătate din valoarea oficială a peso-ului în dolari, deși, în realitate, controalele stricte ale capitalului însemnau deja că accesul la valută străină era limitat, iar oamenii plăteau rate ridicate pe piețele paralele.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Jose Diz, inginer agronom, a spus că măsurile dure ale guvernului sunt ”necesare”, dar impactul în viața reală va fi dificil.
”Ieri vorbeam cu copiii mei la cină și e ca și cum mi s-ar spune că salariul meu este redus la jumătate”, a spus el, adăugând că familia sa deja își strângea cureaua cumpărând mai puține alimente. Era îngrijorat de oamenii care trăiesc din pensii. "Nu știu cum vor reuși să treacă peste când costurile tuturor lucrurilor cresc cu 30% sau 40%, este foarte dificil", a mai spus Jose Diz.
Milei a avertizat asupra unei inflații lunare de probabil 20%-40% în lunile următoare, dar a spus că fără măsuri dure țara ar putea aluneca în hiperinflație.
Foto: Agerpres
El a declarat în repetate rânduri că "nu există bani", deși s-a angajat să protejeze unele cheltuieli sociale în încercarea de a evita protestele, în condițiile în care peste patru din zece persoane se află deja în sărăcie.
”Vor exista costuri dure în lunile următoare din adâncirea stagflației”, a spus economistul Gustavo Ber de la firma de consultanță Estudio Ber, referindu-se la o combinație de inflație ridicată și recesiune.
Analiștii spun că cea mai mare provocare pentru Milei va fi să mențină sub control agitația socială. Mulți argentinieni, obosiți de ani de crize economice ciclice, par dispuși, cel puțin pentru moment, să-i acorde timp pentru a schimba lucrurile, dar răbdarea lor nu va dura mult timp.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Facundo Marino, un muncitor în vârstă de 53 de ani din Buenos Aires centrală, a spus că susține planul ca fiind necesar pentru a evita lucrurile să devină și mai rele.
Dar a adăugat: ”Este un șoc foarte puternic pentru buzunarele oamenilor, te distruge.”
”Cu dolarul la 800, biletele de autobuz crescând de la 50 la 500 (pesos)... totul crește. Fie măriți salariile, fie nu știu ce se va întâmpla cu țara.”, a spus Facundo Marino, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu