ANRE majorează cu 2% rata de rentabilitate pentru operatorii reţelelor de energie care accesează fonduri europene

ANRE majorează cu 2% rata de rentabilitate pentru operatorii reţelelor de energie care accesează fonduri europene
ANRE majorează cu 2% rata de rentabilitate pentru operatorii reţelelor de energie care accesează fonduri europene

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis să crească cu 2% rata reglementată a rentabilităţii pentru distribuitorii sau transportatorul de energie, dacă aceştia accesează fonduri europene pentru modernizarea reţelei.

'Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în şedinţa din data de 20.01.2021, ordinele privind modificarea metodologiilor de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport şi de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale. Această modificare a avut în vedere stimularea realizării de investiţii în infrastructura de reţea pentru care se pot atrage fonduri europene nerambursabile', se arată într-un comunicat.

Astfel, rata reglementată a rentabilităţii aplicată investiţiilor care se vor pune în funcţiune începând cu data de 1 februarie 2021, realizate de operatori prin cofinanţare din fonduri europene nerambursabile, se majorează cu 2% peste cea aprobată pentru această perioadă de reglementare, care este de 6,39%.

VEZI ȘI Electrica Furnizare anunţă reduceri de preţ clienţilor care încă nu au ales un contract din piaţa concurenţială

ANRE menţionează faptul că accesarea fondurilor europene este o activitate laborioasă cu un grad ridicat de risc privind acceptarea iniţială a finanţării proiectelor conform criteriilor de selecţie ale Comisiei Europene, precum şi derularea ulterioară a realizării acestora, inclusiv recuperarea fondurilor avansate iniţial de către operatori.

Prin acordarea acestui stimulent se încurajează accesarea de fonduri europene pentru investiţiile în obiectivele reţelei electrice/sistemului de gaze naturale care au ca scop implementarea politicilor europene de dezvoltare durabilă, economie concurenţială şi protejare a mediului prin decarbonizare. 

VEZI ȘI Liberalizare piață de energie. Răzvan Nicolescu: Noul ordin al ANRE mai mult îi încurcă pe consumatori, decât îi ajută!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel