Amenzi pentru patronii care pun angajații să lucreze peste program

A intrat în vigoare legea de modificare a Codului Muncii, care prevede amendarea angajatorilor cu până la 3.000 de lei pentru fiecare salariat care este obligat să presteze ore suplimentare peste cele prevăzute de lege. Legea a  fost promulgată de președintele Klaus Iohannis săptămâna trecută.

Potrivit modificării,  amenzile se vor acorda pentru fiecare angajat care depășește numărul orelor suplimentare prevăzute de lege, față de situația prezentă în care amenda era acordată angajatorului, indiferent de numărul angajaților care lucrează peste program mai mult decât permite legea.Potrivit reglementării actuale, art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii prevede: „Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte: (...) i) nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei”. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

Actualul Cod al Muncii prevede ca durata maximă legală a timpului de muncă să nu depășească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepție, durata respectivă poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, pe o perioadă de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână. Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, pot fi negociate perioade mai mari de 4 luni, dar nu peste 6 luni.

Iniţiatorii și-au mai motivat propunerea prin datele unui sondaj european (European Working Conditions Survey), din 2016, conform căruia peste 35% din angajaţii români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană, după Republica Cehă şi Grecia şi peste media europeană de 23%, informează rfi.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel