Ambasadorul Elveţiei: Suceava, model de urmat în România privind îmbunătăţirea calităţii mediului

Autorităţile locale sucevene au implementat cu succes cele două proiecte cu finanţare elveţiană pentru îmbunătăţirea calităţii mediului, respectiv cel de electromobilitate şi de management modern şi eficient al iluminatului public, a declarat într-o conferinţă de presă, marţi, ambasadorul Elveţiei, Arthur Mattli.

Municipiul Suceava a avut o finanţare de 9,5 milioane de franci, iar oficialul elveţian a spus că vizita sa la Suceava a avut ca scop să vadă cum au fost folosiţi banii contribuabililor elveţieni. Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti a precizat că Parlamentul ţării sale a decis în decembrie 2009 să aloce fonduri pentru proiecte ce vizau reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, iar beneficiari să fie membrii Uniunii care au aderat după 2004. Oficialul elveţian Municipiul Suceava a aplicat şi a obţinut finanţare pentru proiecte privind îmbunătăţirea mediului înconjurător, iar ambasadorul Elveţiei a spus că a venit la Suceava să vadă cum au fost folosiţi banii contribuabililor elveţieni.

Arthur Mattli a spus că, în prezent, municipiul Suceava are o politică ecologică, a îmbunătăţit calitatea aerului şi este un oraş mai verde decât în urmă cu zece ani. Totodată, el a subliniat că folosirea energie în municipiul Suceava se face mult mai eficient acum şi este un model pentru România. Suceava este un model de urmat nu doar pentru judeţ, ci pentru întreaga ţară (...) Este doar începutul, a spus Mattli, adăugând că se are în vedere şi implementarea altor proiecte cu fonduri elveţiene, în condiţiile în care şi colaborarea cu guvernul în realizarea acestui obiectiv a fost foarte bună. Prezent la Suceava, Hugo Bruggmann, din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveţiei, a anunţat că, până la sfârşitul acestui an, se aşteaptă ca Parlamentul Elveţiei să lanseze cel de-al doilea pachet de finanţare pentru proiecte care să reducă disparităţile între ţările UE.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sirma Caraman, a relevat rolul administraţiei publice locale sucevene în atragerea de fonduri externe pentru proiecte de dezvoltare, subliniind că fără o administraţie locală care să promoveze proiecte pentru a fi finanţate, autorităţile centrale de management nu ar avea ce face. Totodată, primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că prin proiectul de management modern şi eficient al iluminatului public în municipiul Suceava, în valoare de 6,7 milioane de franci elveţieni, au fost montate 4.037 de corpuri de iluminat public de tip LED, iar factura de energie electrică a scăzut cu 1,5 milioane de lei.

De asemenea, primarul le-a spus celor prezenţi că, la Gala Asociaţiei Municipiilor din România, Suceava a obţinut premiul de excelenţă pentru iluminat public. Totodată, el a spus că, din economii, se finanţează un subproiect prin care se montează în 21 de şcoli din Suceava un număr de 9.221 aparate de iluminat tip LED, până în prezent fiind montate 6.327 astfel de becuri. Referindu-se la proiectul de electromobilitate, Lungu a spus că s-au amenajat staţii de încărcare standard şi rapidă, locuri de parcare pentru vehiculele electrice, s-au achiziţionat 11 autoturisme electrice, două furgonete electrice, o automăturătoare şi o autocisternă, ambele electrice, subliniind că pentru acestea costurile sunt de şapte ori mai mici pentru energia electrică decât dacă ar fi funcţionat pe combustibil clasic.

Şi Poliţia Locală Suceava a fost dotată cu zece biciclete electrice, dar şi cu un sistem de încărcare echipat cu panouri fotovoltaice. Din economiile la acest proiect municipalitatea suceveană a achiziţionat cinci autobuze electrice de capacitate mică, având o autonomie de 150 de kilometri. Lungu a spus că, după ce Parlamentul Elveţiei va aproba al doilea pachet de proiecte finanţabile, va aplica pentru un alt proiect ce are în vedere achiziţia de mijloace de transport în comun electrice care să fie folosite în Zona Metropolitană Suceava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel