Ambasador Palestina. Chirieac: Declarație neavenită. Nu poți amenința România

Analistul Bogdan Chirieac a comentat decizia Autorității Palestiniene de a-și rechema ambasadorul pentru consultări.  El a atras atenția asupra gravității unei fraze din declarația ambasadorului. 

Bogdan Chirieac spune că rechemarea ambasadorului este o lovitură diplomatică, următorul pas ca intensitate fiind ruperea relațiilor diplomatice. 

"În termen diplomatici, rechemarea ambasadorului pentru consultări este o lovitură ce arată nemulțumirea statului care își recheamă ambasadorul, față de statul gazdă. Pe o scară de la 1 la 5, relații foarte bune însemnând 1 și ruperea relațiilor 5, este la nivelul 4. După rechemarea ambasadorului urmează ruperea relațiilor diplomatice dintre cele două state. În acest caz, stat înseamnă Autoritatea Palestiniană, e ceva mai complicat. Nu cred că politica externă a României trebuie făcută în funcția de rechemarea unui ambasador. Tehnica în acest moment este rechemarea pentru consultări. Deocamdată doar atât, este un semnal al Autorității Palestiniene că este nemulțumit de mesajul României privind mutarea ambasadei din Israel. Noi suntem parteneri strategici cu Statele Unite și cu Israelul, suntem și membri ai Uniunii Europene, dar mutarea ambasadei este gestul unui stat independent și suveran într-un alt stat independent și suveran," a spus Bogdan Chrieac la Antena 3.

Nu poți amenința 

Întrebat ce părere are despre declarația ambasadorului Fuad Kokaly, conform căreia o decizie de mutare a ambasadei României la Israel ar pune în pericol siguranța cetățenilor români, Chirieac a spus că o afirmație neavenită și necesită un răspuns din partea României.

"Este total neavenită o astfel de declarație. Nu poți amenința statul care te găzduiește. Fraza care este profund în neregulă este 'punerea în pericol a siguranței cetățenilor români'. Este ca și cum după ce americanii au pus scutul de la Deveselu, Rusia ne-ar fi amenințat că siguranța românilor este în pericol. Este total neavenită și dacă ea a avut loc, mă mir că nu a avut loc o ripostă dură din partea Ministerului Român de Externe și a autorităților de la București," a mai spus Bogdan Chirieac.

Mesajul lui Fuad Kokaly după controversa mutării Ambasadei

Ambasadorul Autorității Palestiniene a reacționat dur la adresa României în privința intenției Guvernului României de a muta ambasada la Ierusalim. 

"(...) Aşa cum se arată şi în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale la Bucureşti, o astfel de decizie ar putea pune în pericol siguranţa naţională a cetăţenilor români şi încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită statelor membre abţinerea în ce priveşte stabilirea de misiuni diplomatice în Ierusalim”, precizează ambasadorul într-o declarație recentă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel