Alpinistul Horia Colibăşanu, surprins de avalanşă în Himalaya. A tăiat cortul cu briceagul

Facebook Horia Colibăşanu
Facebook Horia Colibăşanu

Alpinistul român Horia Colibăşanu a fost surprins de o avalanşă în munţii Himalaya, la o altitudine de peste 6800 de metri. 

"Avem vești din expediție și din păcate nu sunt cele pe care le așteptam cu toții.

Noaptea trecută, la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși. Peter și Horia au ieșit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1.

Horia a transmis de acolo că toți trei sunt teferi, dar trebuie să coboare în Tabăra de Bază. În funcție de vreme și de celelalte condiții vor hotărî în zilele următoare dacă reiau ascensiunea*, se arată pe pagina de Facebook a lui Horia Colibăşanu. 

Alpinistul Horia Colibăşanu a anunţat, în 18 martie, că începe călătoria spre Nepal, Himalaya, unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în 2019, şi anume deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri, de 8.167 metri.

Alpinişti cu experienţă în echipa sa

Din echipa expediţiei pe Dhaulagiri fac parte trei alpinişti cu experienţă: Horia Colibăşanu - are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane - sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, Peter Hamor - alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor, a comunicat echipa lui Horia Colibăşanu la jumătatea lunii martie. 

Expediţia din 2021 este planificată în perioada martie - iunie. La sosirea în Kathmandu, Horia va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul gheţarul Khumbu - tabăra de bază Everest. La începutul lunii aprilie îşi va organiza echipamentul de expediţie în Kathmandu şi va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri 4.200 m. Din 5 aprilie începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 şi 3, ultima fiind situată la 6.600 m. În perioada 28 aprilie - 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcţie de condiţiile meteorologice. La începutul lunii iunie este planificată întoarcerea în ţară.

Expediţia pe vârful Dhaulagiri este cea de-a 22-a internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 17-a în Himalaya. Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, club afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internaţional.

VEZI ŞI Alpinistul Horia Colibăşanu începe a 17-a sa expediţie în Himalaya. VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel