Alina Ghica nu mai face parte din CSM. Amânarea, imposibilă

ghica_haineala dc
ghica_haineala dc

Surse din interiorul magistraturii au declarat pentru DeCe News că judecătoarea Alina Ghica nu mai face parte din CSM, odată ce majoritatea Curților de Apel au votat revocarea. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecătorul Claudia Ilieş, a declarat că până în prezent au trimis hotărârile Adunărilor Generale prin care s-au pronunţat pentru revocarea fostului președinte CSM instituțiile din Alba Iulia, Braşov, Craiova, Galaţi, Oradea, Piteşti, Cluj, Ploieşti, Iași şi Constanţa, la care se adaugă Curtea Militară de Apel. De asemenea, Claudia Ilieş a spus că şi Curtea de Apel Mureş s-a pronunţat pentru revocare.

Potrivit Agerpres, pentru revocarea Alinei Ghica  este necesar să se pronunţe cel puţin nouă Curţi de Apel. Pentru revocare s-au pronunțat deja 12 Curți de Apel. În acest weekend, procedura va fi finalizată și de restul instanțelor.

În acest caz nu este nevoie de un vot în plenul CSM, care doar ia act de decizia instituțiilor care au trimis-o pe Alina Ghica în forul suprem al magistraților. Ca urmare, președinta Oana Hăineală, colaboratoarea Alinei Ghica în mandatul precedent, nu poate invoca cvorumul sau alte proceduri birocratice ci trebuie să constate revocarea. Procedura pentru alegerea unui reprezentant al Curților de Apel în CSM poate începe.

Alina Ghica, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a susținut  că nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevăzute de lege pentru revocarea sa din funcţia de membru al CSM, dar a precizat că va respecta deciziile luate în adunărilor generale ale judecătorilor.

Revocarea a fost declanşată de judecătorii Curţii de Apel Cluj, după un vot controversat în CSM, prin care, cu sprijinul unei majorități la care au participat judecătorii Ghica și Danileț, un procuror a ajuns în fruntea instituției. Presa speculase anterior votului că se pregătește o rocadă Ghica-Hăineală. După declanșarea disputei, Ghica a anunțat că nu va mai candida la funcția de vicepreședinte CSM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel