Alegeri prezidenţiale Guatemala: Lupta în turul doi se dă între o social-democrată şi un candidat de dreapta

Locuitorii Guatemalei vor avea de ales la 11 august, în turul al doilea al prezidenţialelor, între candidata social-democrată Sandra Torres, pe prima poziţie după scrutinul desfăşurat duminică, şi candidatul dreptei, Alejandro Giammattei, potrivit rezultatelor din aproape toate secţiile de votare date publicităţii luni de autorităţile electorale, relatează AFP.

Sandra Torres a obţinut 25,67% din voturi, în timp ce Alejandro Giammattei, de profesie medic, a strâns 13,93% din sufragii, a anunţat Tribunalul suprem electoral. Circa opt milioane de guatemalezi a fost chemaţi să aleagă duminică 160 de deputaţi, 340 de primari şi 20 de reprezentanţi în Parlacen (Parlamentul Central-American), dar alegerea şefului statului, cu 19 candidaţi în cursă, a focalizat interesul întregii ţări. Campania electorală a fost marcată de excluderea din competiţie a unei reprezentante de marcă a luptei anticorupţie şi de ameninţări cu moartea. În ziua votului, a fost arestat la ieşirea de la urne un fost general acuzat de genocid şi căutat de opt ani.

Doar câteva 'incidente izolate' au deranjat procesul votului, potrivit Tribunalului suprem electoral. Scrutinul a fost suspendat într-o localitate din estul ţării, unde reţelele de traficanţi de droguri sunt foarte prezente, din cauza ameninţării cu moartea la adresa autorităţilor electorale locale, a informat ministrul de interne, Enrique Degenhart.

Fostul general Luis Mendoza, acuzat că a participat la genocidul indienilor din comunitatea ixil (populaţie maya) în cursul războiului civil care a însângerat Guatemala între 1960 şi 1996 şi căutat de justiţie din 2011, a fost arestat la ieşirea de la vot la Salama (55 de kilometri nord de Ciudad de Guatemala). În timp ce figura printre favoriţii pentru a-i urma în funcţie preşedintelui în exerciţiu Jimmy Morales, Thelma Aldana, o fostă judecătoare anticorupţie şi fostă procuror general, a fost respinsă la începutul lui aprilie de justiţie după o serie de plângeri ale adversarilor politici cu privire la presupuse deturnări de fonduri în perioada în care a condus procuratura din Guatemala, între 2014 şi 2018, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel