EXCLUSIV  ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Sociolog: Detaliul care poate da peste cap procentele

Sociologul Alfred Bulai a afirmat, pentru DCNews, la startul campaniei electorale, că felul în care se va desfășura va influența decisiv scorul de la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. 

Scorul electoral și diferența majoră între a intra sau nu în Parlament depind de felul în care se va desfășura campania, de evenimentele care vor fi de natură sau nu să activeze electoral. Cu cât electoratul va fi mai activat, cu atât șansele partidelor mici vor scădea. Dacă prezența la vot va fi redusă, partidele mici au mai multe șanse să devină parlamentare. În plus, vorbim și despre influența partidelor mici în bazinul electoral al partidelor mari, cum sunt USR pentru PNL și PRU pentru PSD. 

[citeste si]

”E clar că PSD va fi primul loc și PNL pe locul doi, așa cum arată toată datele. PSD nu va avea decât în jur de 40%, chiar puțin sub 40% s-ar putea să aibă. Probabil că PNL și cu USR vor împărți un bazin comun, deci depinde cât de mare va fi cota USR-ului. E un joc de vase comunicante. Dacă PNL ar lua 30%, USR ia sub 10%, pentru că masa electorală e cam aceeași, tocmai de aceea cele două partide depind unul de altul. Intră și UDMR în Parlament pentru că nu are niciun fel de competitor în zona maghiară. În rest, mai sunt două partide, ALDE și PMP care se bat să intre în Parlament, au posibilitate mare să intre, dar real își pun problema să facă scorul. Ele pot juca un rol important în ecuația guvernamentală ulterioară. Mai există PRU, care nu are scor electoral de 5%, dar nu e nici foarte departe și depinde foarte, foarte mult ce campanie vor duce, ce se va întâmpla în campanie. Partidele mici au șanse mari să intre în Parlament, când prezența la vot e redusă. Dacă prezența este mare, atunci procentul iese mai mic și riscă să cadă sub 5%. Prezența la vot e foarte greu de estimat, pentru că depinde de cât de spectaculoasă, incitantă va fi campania electorală. Sunt evenimente care se pot întâmpla și pot să dinamizeze campania. La campanie a fost o campanie moartă. Acum probabil a fi mai puțin moartă pentru că mizele sunt mari”, a afirmat sociologul Alfred Bulai pentru DCNews

Alfred Bulai a subliniat că PNL avea o mare partde din votanți care nu sunt tradiționali ai partidului, ci sunt ostili PSD-ului. Aceștia sunt votanții pe care i-ar putea atrage USR. Dacă ALDE, PMP și USR ”fură” de la PNL, pe stânga, PSD-ul e aproape singur. Doar PRU ar sta în coasta social-democraților și foarte puțin și ALDE. ”Bătălia cea mai mare pe electoratul masiv este între PNL și USR, care împart ostilii anti-PSD”, a întărit sociologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel