Alegeri Franța. Adrian Năstase, după victoria lui Macron. Suntem pregătiți ?

Adrian Năstase a făcut o analiză a ultimei confruntări televizate dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Fostul premier a analizat unde a punctat noul președinte al Franței, iar odată cu aflarea rezultatelor se întreabă dacă România are pregătită strategia stabilirii contactelor cu noul șef de la Elysee. 

"In dezbaterea finală cu Marine Le Pen, Emmanuel Macron a avut o foarte buna disciplină a mesajului. El a repetat ceea ce a considerat a fi elementele esentiale ale pozitiilor sale referitoare la principalele probleme economice si sociale in dezbatere in opinia publică franceză. In esentă, el a mers pe valul nemultumirii populare in legatura cu principalele partide politice si se declară nici de stanga, nici de dreapta, considerand ca in prezent marile probleme sunt raportarea la muncă, noile inegalităti, raportarea la Europa si la lume, protectia libertatilor individuale si a unei societati deschise intr-o lume a riscurilor. Există, spune el, o „oboseală  democratică” iar partidele nu mai au nicio legatură cu realitatea. Clasa politică si cea mediatică formează „un popor de somnambuli” care nu intelege ce se intampla in lume. Se discută „despre aceleasi subiecte, sunt formulate aceleasi propuneri”. Alături de somnambuli, există si cinicii. De aceea, consideră Macron,  „adevaratul clivaj este astăzi intre conservatorii paseisti care propun francezilor sa revină la o ordine depăsită si progresistii reformatori care cred că destinul francez este acela de a imbratisa modernitatea”. De aceea, spune el, trebuie sa facem astfel incat Franta sa intre in secolul 21.

Pentru el, conceptul esential este Statul. „Istoria noastra a facut din noi copiii Statului si nu ai Dreptului, ca in Statele Unite sau ai comertului maritim, ca in Anglia. Este o mostenire frumoasa dar periculoasa in acelasi timp”. Interesant! Nu este momentul acum sa comentez dar această afirmatie ar merita să fie discutată si la noi.

Pe de altă parte, afirma Macron, civilizatia in care intram este aceea a unei societati ale carei contururi nu mai sunt reprezentate de o singura tara,  ci de intreaga lume.  Astfel „himera” inchiderii frontierelor nu mai poate fi o solutie. De asemenea, mi se pare interesanta afirmatia după care simpla crestere economica nu mai poate asigura destinul colectiv.

(...)

Politica externă

Interesante si comentariile sale de politică externă. „Trebuie sa refondam relatia noastra cu Rusia. Noi nu trebuie sa urmam orbeste nici linia americana, indiferent de ce va deveni ea in urma alegerii lui Donald Trump… nici o linie de coniventa cu un regim criticabil, optiune favorizata de de o parte a dreptei franceze.” Mai afirma Macron, „cu Rusia, noi impartim un continent, o istorie, o literatura…In acelasi timp, viziunea rusa nu corespunde in intregime viziunii noastre…Dar am comite o eroare taind puntile cu această putere din EUROPA ORIENTALA (subl. mea) in loc sa stabilim o relatie pe termen lung”.

(...)

Exit-polul anunta victoria lui Macron El va fi noul presedinte al Frantei. Avem pregatita strategia stabilirii contactelor cu el? Suntem pregatiti sa anticipam situatia din Franta după viitoarele alegeri parlamentare?, " a scris Adrian Năstase pe blogul său, acolo unde puteți citi articolul complet. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel