Adrian Năstase: "Cod portocaliu în UE!" Atac dur la Cameron

Adrian Năstase scrie pe blogul său că Uniunea Europeană a sub " cod portocaliu" din cauza BREXIT și îl critică dur pe David Cameron.

"In urma referendumului, Marea Britanie s-a impărtit, precum in „Urzeala tronurilor", in două regate, unul de Nord si altul de Sud – unul care vrea IN Uniunea Europeană (inclusiv Scotia), altul care vrea AFARA. Nu stiu de ce mi-am adus aminte si de cele Două Românii, rezultate după alegerile prezidentiale din 2004. Democratia directă poate genera astfel de efecte. Va fi nevoie de mult timp pentru a „suda" la loc cele două jumătăti. Sau poate nu... După referendum, au apărut si alte segmentări: Anglia vs. Scotia, Anglia vs. Tara Galilor, Londra vs. restul Angliei, etc. Si in Europa, se vede efectul de bulgare de zapada – in Franta, in Danemarca, etc.

Se produce un reviriment al suveranitatii nationale, o redefinire a relatiei cu Bruxelles-ul (inclusiv in cadrul grupului Vishegrad) si un recul puternic al ideii europene. Formula celebra – „unul pentru toti, toti pentru unul" – se transforma in formula „unul pentru unul", cu alte cuvinte, fiecare isi vede de propriile interese. De aceea, in ultimii ani, s-a dezvoltat mai curand o formula „UE a la carte", cu principalele puteri europene obtinand cu usurinta derogari de la reguli. Nu a venit premierul britanic in Romania pentru a cere ca alocatiile pentru copiii romani din Anglia sa fie platite la nivelul alocatiilor din Romania (dar taxele, sigur, sa fie platite la nivelul britanic)?

Vina lui Cameron pentru o dezechilibrare majoră a echilibrului european este imensă. O combinatie de ipocrizie politicianistă, santaj si populism a dus Europa in pragul unei crize majore. Se vede incă o dată cât de mult contează calitatea liderilor unei tări (la fel si in România – bineinteles).

La un referendum, populatia nu raspunde, de fapt, la intrebarea care este pusa. Ea isi exprima frustrarile in legatura cu nenumarate teme, adeseori de natura personala. Asa s-a intamplat si in Franta sau in Olanda, in 2005. Daca premierul britanic voia o solutie pentru problema imigratiei, el putea sa intareasca controlul la frontiera, Marea Britanie nefiind parte a intelegerii referitoare la Spatiul Shengen. Incercarea de a santaja Bruxelles-ul si celelalte tari membre UE s-a intors impotriva sa. Dar a creat si mari consecinte pentru balanta mondiale de forte. Spre exemplu, se va intari influenta axei Berlin-Moscova, marindu-se presiunile pe zona de contact de la frontiera estica a UE.

PS 1 Va ramane in continuare limba engleza limba oficiala sau limba de lucru in UE? Imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani, am facut parte dintr-o comisie selecta, condusa de scriitorul Maurice Druon, care sa propuna utilizarea limbii franceze ca limba de referinta pentru dreptul european.

PS 2 Chiar daca Brexitul pare o chestiune cel putin la fel de grava precum imunitatea deputatului Sebastian Ghita, sau precum problemele justitiei din Romania, nu am vazut inca (poate ca e vina mea) nicio declaratie sau comunicat de ingrijorari ale ambasadorului britanic la Bucuresti, pe aceasta tema", scrie Adrian Năstase pe blog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel