Cristi Citre: Nu Digi24 este problema, ci Prelipceanu. ActiveWatch condamnă postul pentru concedieri abuzive

Digi24 a concediat în ultimele zile doi jurnaliști, pentru postările acestora de pe paginile personale de Facebook. ActiveWatch, Agenţia de Monitorizare a Presei, condamnă Digi24 pentru cele două decizii, pe care le consideră abuzive. De partea cealaltă, Digi24 transmite că ”ne vom despărţi de oricine nu împărtăşeşte valorile în care noi credem - echilibru, echidistanţă, imparţialitate”. Cristi Citre, cel de la care a pornit acest caz, susține că ”nu Digi24 este problema, ci Cosmin Prelipceanu”, redactorul-șef al televiziunii de știri.

ActiveWatch condamnă cele două decizii de concediere

În urma scandalului provocat de concedierea lui Cristi Citre, ActiveWatch a reacționat vineri:

Jurnalistul Cristian Citre, de la Departamentul Politic al televiziunii Digi 24, a fost concediat de redactorul șef Cosmin Prelipceanu, în urma publicării pe Facebook a unor mesaje critice la adresa premierului Victor Ponta.

ActiveWatch consideră că această decizie a fost una abuzivă, disproporționată și arbitrară, de natură să încalce drepturile angajatului media și libertatea de exprimare a acestuia. Mai mult, acest caz demonstrează încă o dată cât de mult vulnerabilizează statutul jurnalistului în redacție - contractele pe drepturi de autor și lipsa unor documente de autoreglementare (coduri etice, regulamente interne, certificate de bune practici jurnalistice etc.). În măsura în care aceste coduri etice etc. nu sunt negociate și agreate de angajatorii și angajații media, orice măsură administrativă luată ca reacție la exprimarea unei opinii, indiferent de forma pe care aceasta o ia, la adresa unor politicieni, echivalează cu o formă de cenzură.

Deși Digi 24 nu are un protocol de comunicare publică agreat cu angajații săi, Cosmin Prelipceanu le-a cerut luna trecută jurnaliștilor să fie rezervați în exprimarea opiniilor pe rețelele de socializare. Redactorul șef a ales să le comunice acest lucru verbal, fără a negocia limitele exprimării publice a angajaților Digi 24 împreună cu aceștia. Deși deplângem derapajele în media, insistăm asupra faptului că limitele în exprimare nu pot fi stabilite unilateral, ci împreună cu jurnaliștii”.

Citește și: CRISTI CITRE, DAT AFARĂ de la DIGI 24 pentru postările de pe FACEBOOK

Într-un update la reacția respectivă, Agenţia de Monitorizare a Presei face referire și la cazul prezentat de DCNews, al Anei Iorga Mihail.

UPDATE: Încă o jurnalistă Digi 24 concediată pentru opiniile de pe Facebook - Ana Iorga Mihail a relatat astăzi pentru DCNews că a fost concediată luna trecută după ce a publicat un mesaj despre o greșeală gramaticală din emisiunea lui Radu Paraschivescu. Jurnalista a declarat pentru ActiveWatch că redactorii șefi Mădălina Rădulescu și Cosmin Prelipceanu i-au cerut inclusiv să șteargă respectivul text publicat, dar că i-a refuzat. Contactați de ActiveWatch telefonic și prin mesaje, Cosmin Prelipceanu și Mădălina Rădulescu nu au oferit până la acest moment nici un punct de vedere în această privință”.

Vezi și: Ana Iorga Mihail, de la Digi24, a fost concediată din cauza unui mesaj postat pe Facebook

Digi24 rămâne pe poziții

De partea cealaltă, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a televiziunii, Digi24 transmite că se va despărți despărţi ”de oricine nu împărtăşeşte valorile în care noi credem - echilibru, echidistanţă, imparţialitate”. De asemenea, televiziunea de știri ”se delimitează de jignirile aduse în spațiul public oricăror persoane”.

Digi24 rămâne consecvent principiilor jurnalismului echidistant şi se bazează pe toţi membrii echipei pentru respectarea acestor standarde. Ne vom despărţi de oricine nu împărtăşeşte valorile în care noi credem - echilibru, echidistanţă, imparţialitate. Credem si in civilitate. In numele ei si al aerului respirabil pe care ar trebui sa-l emane media din Romania, Digi24 se delimiteaza de jignirile aduse in spatiul public oricaror persoane, fie ca este vorba despre politicieni sau nu. Consideram ca libertatea de exprimare include intotdeauna si respectul”.

Citește și: Cristian Citre, concediat de la Digi24. Victor Ponta i-a dat sms jurnalistului

”Nu Digi24 este problema, ci Cosmin Prelipceanu”

Invocând mesajul transmis de Digi24, jurnalistul Cristi Citre le mulțumește, pe pagina sa de Facebook, celor care l-au susținut și transmite că ”nu Digi24 este problema, ci Cosmin Prelipceanu”.

Va multumesc pentru sustinere! M-ati coplesit! Colegi, persoane publice sau oameni pe care nu i-am vazut in viata mea, ati avut o reactie incredibila. Au fost mii de mesaje, postari pe Facebook, like-uri si share-uri. Au fost zeci de articole in presa care au avut sute de mii de vizualizari.

Vreau sa stiti ca ati aparat nu un om, ci un principiu: dreptul la libera exprimare consfintit de Constitutia Romaniei. 

Si mai vreau sa stiti ceva: nu Digi24 este problema, ci Cosmin Prelipceanu (pe care, apropos, l-ati determinat, prin reactia voastra, sa-mi dea ignore pe pagina de Facebook :)). Iar la postarea de pe pagina oficiala de Facebook a Digi24 cu reactia lui C. Prelipceanu majoritatea coplesitoare de comentariilor i-au fost potrivnice si extrem de critice).

Am inteles de la colegii din redactia Digi24 ca Prelipceanu le umple casuta de e-mail cu codul BBC, cazuri din istoria CNN etc. Nicaieri, insa, nu se precizeaza ceva care sa acopere ce-a facut el”.

Vezi și: Cosmin Prelipceanu, numit redactor-șef al știrilor Digi 24

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel