Accident Smolensk. Donald Tusk, în apărarea unui colaborator

Smolensk
Smolensk

Fostul premier polonez, în prezent preşedinte al Consiliului European, a dat declarații despre catastrofa aeriană de la Smolensk pentru a-i lua apărarea unui inculpat într-un dosar în justiție legat de acest caz.

Donald Tusk a făcut o depoziție în favoarea colaboratorului şi prietenului său, Tomasz Arabski, împotriva căruia există o plângere în justiţie depusă la Varşovia de rudele victimelor tragediei de la Smolensk, relatează Agerpres citând AFP.

Catastrofa din urmă cu 8 ani

În catastrofa aeriană din 10 aprilie 2010 şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, între care şi preşedintele de la acea vreme al Poloniei, Lech Kaczynski, care mergeau în Rusia pentru a comemora moartea miilor de polonezi ucişi de poliţia politică a lui Stalin la Katyn în 1940.

Investigația se referă și la Putin

Adversarii conservatori ai lui Tusk au încercat de atunci să-l acuze atât neglijenţă în pregătirea vizitei prezidenţiale, cât şi de neajunsuri în ancheta privind dezastrul. Audiat ca martor, Donald Tusk a denunţat din nou acuzaţiile, pe care le-a calificat „extrem de incorecte”, la adresa sa şi a actualului preşedinte rus - la vremea respectivă premier - Vladimir Putin.

Acuzatorii sunt la putere

Aceste acuzaţii au fost formulate în zilele care au urmat dezastrului - fără nici o dovadă - de unii membri ai partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), acum la putere sub conducerea lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct.

Riscă ani de închsoare

Tomasz Arabski, prieten şi fost şef de cabinet al lui Tusk, şi patru alţi funcţionari, dintre care doi diplomaţi polonezi în post la Moscova, sunt acuzaţi de neglijenţă în exercitarea funcţiilor în vederea pregătirii zborului. Cei cinci riscă până la trei ani de închisoare.

Tusk neagă teoria conspirației

Donald Tusk a respins cu fermitate ideea apărută în mass-media apropiată adversarilor săi politici, potrivit căreia preşedintele Kaczynski sau el ar fi avut în vedere o vizită împreună la Katyn.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel