A murit Dumitru Matcovschi. În Moldova, sâmbătă, zi de doliu

Poetul basarabean, Dumitru Matcovschi, unul din liderii Mişcării de Eliberare Naţională de peste Prut, a murit în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 23.20, într-un spital privat din Chişinău, la vârsta de 73 de ani. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunţat vineri că a semnat un decret prin care a declarat ziua de sâmbătă, 29 iunie, zi de doliu naţional în memoria poetului Dumitru Matcovschi. El va fi înmormântat sâmbătă, în satul natal Vadul-Raşcov.

Moartea scriitorului Dumitru Matcovschi reprezintă o pierdere enormă pentru cultura şi literatura românească, apreciază preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, şi preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

 "Este o pierdere incomensurabilă. Dumitru Matcovschi lasă un gol imens în literatura şi în cultura noastră", a comentat pentru Agerpres Arcadie Suceveanu moartea marelui poet.

 Dumitru Matcovschi şi opera sa s-au asociat întotdeauna cu Basarabia şi au suferit împreună cu Basarabia, a adăugat Suceveanu. "Rămâne opera şi rămâne imaginea lui, care întotdeauna s-au asociat cu imaginea Basarabiei. A fost unul din simbolurile noastre naţionale şi el s-a identificat cu istoria şi cu drama Basarabiei. Este un spirit al acestor locuri, un poet care a fost un mare implicat la modul direct în evenimente şi în cursul istoriei".

 Arcadie Suceveanu şi-a amintit şi de accidentul din 1989, în care poetul a fost la un pas să-şi piardă viaţa. Accidentul respectiv l-a făcut mai puternic şi un erou naţional, consideră Suceveanu. ‘Drama prin care a trecut el însuşi în 1989, tragicul eveniment a energizat masele, a polarizat în jurul numelui său întreaga suflare românească. În felul acesta a devenit cu adevărat un erou al naţiunii, un simbol de demnitate şi curaj naţionale’, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

"Dumitru Matcovschi a fost o mare valoare, un simbol, un luptător pentru adevăr. A fost foarte sincer, ceea ce i-a adus disconfort, dar a fost tot timpul vertical", a declarat şi preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

Născut la 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Râşcov din judeţul Soroca, Dumitru Matcovschi devine, peste ani, unul dintre cei mai mari poeţi ai Republicii Moldova, recunoscut în critica literară pe plan internaţional, şi un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia. În anul 1988, în calitatea sa de redactor-şef al revistei ‘Nistru’, devenită ulterior ‘Basarabia‘, are curajul să publice istoricul articol ‘Veşmântul fiinţei noastre’, de Valentin Mândâcanu, care a aprins flacăra conştiinţei naţionale în lupta pentru alfabetul latin. În revista ‘Basarabia‘ condusă de poetul Dumitru Matcovschi a văzut lumina tiparului şi Sfânta Scriptură în alfabet latin şi ‘Doina’ lui Mihai Eminescu.

 La 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi a suferit un accident, în urma căruia a scăpat cu viaţă în mod miraculos după şase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenţii chirurgicale. Deşi marcat de acea întâmplare, Dumitru Matcovschi şi-a continuat activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase moşteniri lăsate literaturii române.

 În anul 2012, Dumitru Matcovschi a primit Ordinul ‘Meritul Cultural’ în grad de Mare Ofiţer, categoria A ‘Literatură’, cu care a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu ‘în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care a promovat valorile naţionale şi culturale ale României’.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel