A fost descoperit un mozaic roman, vechi de peste 2000 de ani, sub șantierul unui supermarket din Anglia

Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa YouTube University of Leicester
Fotografie cu rol ilustrativ. Sursa YouTube University of Leicester

Mozaicul a fost probabil parte a unei vile și a unei băi în timpul ocupației romane a Marii Britanii în urmă cu aproape 2.000 de ani.

Arheologii care examinau locul construcției unui supermarket din orașul Olney, Anglia, au dat peste un mozaic roman antic îngropat în pământ.

Deoarece zona din jurul Olney este bogată în artefacte și așezări romane, dezvoltatorii sitului au dorit să execute săpături de recunoaștere înainte de a începe construcția magazinului alimentar pentru a se asigura că nu vor dăuna vreunei posibile descoperiri arheologice.

Au apelat la Oxford Archaeology, echipa care a făcut descoperirea uimitoare. Experții cred că mozaicul făcea parte dintr-o vilă și o baie datând de la ocupația romană a Marii Britanii, între anii 43 și 410 d.Hr.

Potrivit ATI, John Boothroyd, manager senior de proiect la Oxford Archaeology, a declarat: ”„Datorită locației site-ului, anticipam câteva vestigii romane notabile, dar descoperirea acestui mozaic fantastic a depășit cu mult aceste așteptări.”

O așezare romană din apropiere datează din secolele II și IV d.Hr., iar acest mozaic poate fi dintr-o perioadă similară.

După cum a raportat CNN, cercetătorii au declarat că ”secțiunile descoperite, remarcabil de vibrante, prezintă un decor albastru și crem pe marginea exterioară și un model roșu, alb și albastru cu elemente decorative tipice romane în umplutură”.

În plus, arheologii au dezgropat mai multe structuri de piatră despre care cred că locuitorii vilei le foloseau cândva pentru a colecta apă pentru băi. De asemenea, au găsit resturi de construcții și bucăți de ceramică.

Experții cred că mozaicul și alte structuri se extind probabil sub un drum din apropiere, așa că nu sunt în măsură să sape complet situl în acest moment. Cu toate acestea, ei au păstrat ceea ce au găsit până acum, astfel încât construcția să poată continua în jurul acestuia conform planului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel