5G în România. Alexandru Petrescu: Să fim atenți la ceea ce se întâmplă

Alexandru Petrescu a atras atenția asupra unor aspecte cu privire la implementarea 5G în România.

România poate fi în prima treime a ţărilor care lansează 5G, dar trebuie să fim oarecum atenţi să nu dăm cu capul de toate pragurile şi să vedem cu ce s-a greşit în alte ţări, a declarat, miercuri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, la Ziua Comunicaţiilor.

"Sunt dosare extrem de importante care se discută, ce pot impacta şi industria noastră. Ceea ce facem noi pentru 6 luni are impact asupra tuturor cetăţenilor şi asupra industriei noastre. Noi suntem făuritori de politici publice europene. 5G rămâne o oportunitate la nivel mondial, nu doar european, din perspectiva evoluţiei tehnologice. Sunt ţări avangardiste în domeniu, cum ar fi Coreea de Sud. Îmi doresc ca România să fie în prima treime a ţărilor care lansează 5G. Nu cred că trebuie să ne facem un act de vitejie să fim primii, pentru că nu ar fi inteligent din partea noastră. Trebuie să fim oarecum atenţi la ceea ce se întâmplă, să nu dăm cu capul de toate pragurile şi să vedem cu ce s-a greşit în alte ţări. Avem Italia, cu 6,55 miliarde de euro, după ce iniţial se estimaseră două miliarde de euro. La celălalt pol avem Austria, care s-a oprit undeva la 186 de milioane de euro. Urmăream chiar aseară cum s-a ajuns la runda de negocieri în Germania, la 2,3 miliarde de euro. În Marea Britanie avem anumite filosofii de abordare", a spus Petrescu.

Citește și: Simona Halep, ajutată cu bani de un celebru bărbat din fotbal. Suma imensă primită

"Datoria noastră este să vedem ce se întâmplă şi să avem un business inteligent"

Potrivit ministrului, autorităţile din România trebuie să practice un business inteligent, să identifice bunele practici din alte state şi să le preia în configurarea licitaţiilor din acest an.

"Datoria noastră este să vedem ce se întâmplă şi să avem un business inteligent, să putem identifica best practice-urile şi să preluăm în configurarea licitaţiilor care sper să înceapă în T4. Ceea ce pot să vă asigur este că relaţia dintre piaţă şi administraţie rămâne una transparentă. Absolut orice document, poziţie ce ţine de configuraţia licitaţiei va fi în consultare publică", a afirmat Alexandru Petrescu.

Recent, directorul executiv în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cristin Popa, a anunţat că proiectul final privind licitaţia pentru 5G va fi gata până la sfârşitul lunii iulie, iar în a doua parte a acestui an să fie demarată efectiv procedura de licitaţie.

Citește și: Gabriela Firea, în convalescență: Trece cu bine și această încercare a mea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel