33 de masteranzi francezi vin să studieze comunitatea romilor si de ce pleacă medicii în străinătate

Dan Carp / 15 dec 2018 / 14:55 Salveaza PDF Comentarii

Un număr de 33 de masteranzi de la Facultatea de Ştiinţele educaţiei şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Paris Est Créteil (Franţa) şi-au ales ca teme de cercetare aspecte sociale privind comunităţile de romi, migraţia medicilor români, abandonul şcolar în rândul elevilor de la sate cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, luând ca eşantion judeţul Dolj.

Ei se află în această perioadă la Universitatea din Craiova, care le-a facilitat întâlniri cu reprezentanţi ai multor instituţii şi ONG-uri, vizite în teren şi interviuri cu membri ai grupurilor vizate.

Profesorul Marcel Pariat, care a coordonat cercetarea din Dolj împreună cu profesorul Pascal Lafont, a afirmat că masteranzii au avut posibilitatea să îşi dezvolte competenţele prin intermediul unui proces de mobilitate internaţională şi să îşi contureze propria viziune despre identitatea europeană.

"Prin deplasarea într-o altă ţară, studenţii au posibilitatea să cunoască alte realităţi, dar în acelaşi timp să experimenteze şi ei personal un alt sisteme de educaţie, alte realităţi sociale, politice, să perceapă alt sistem de educaţie şi modul cum funcţionează acesta. Comparând sisteme diferite pot să perceapă indirect mult mai bine şi sistemul de educaţie şi realitatea socială a societăţii din care vin ei. Fără falsă modestie, prin acest seminar de cercetare, am sperat să ne dezvoltăm şi identitatea noastră europeană. Punctul forte al acestui seminar a fost că le-a permis studenţilor să intre în contact nu doar cu profesori din România, dar şi cu actori din diferite domenii, cu experţi, cu elevi din şcolile din Craiova, cu reprezentanţi ai unor grupuri minoritare, cu studenţi care au participat la acţiunile seminarului", a declarat Pariat. 

Potrivit profesorului francez, prin această metodă de studiu numită "pedagogia călătoriei", studenţii au posibilitatea de a întâlni alte culturi, oameni care vorbesc o altă limbă şi, în final, de a se îmbogăţi din punct de vedere cultural. În opinia sa, România reprezintă o provocare, pentru că Franţa, de foarte mulţi ani, este o ţară de destinaţie pentru emigranţii români.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27