Alianța de Centru Dreapta, la final. Cum se negociază și ce conflicte sunt

neamtu blaga
neamtu blaga

PDL a devenit port-drapelul Alianței de Centru Dreapta. În Aleea Modrogan, negocierile sunt pe cale de a se încheia, atât în ceea ce privește stategia, dar și pentru desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare din toamnă. Totuși, noua alianță nu este ferită și de  primele conflicte ce au apărut în urma negocierilor.

[caption id="attachment_220906" align="alignnone" width="640"] Foto: Mediafax[/caption]

PDL își schimbă strategia pentru alegerile parlamentare. Potrivit România TV,  candidaţii democrat-liberali  se vor prezinte în faţa electoratului sub o nouă înfăţişare prin intermediul Alianţei de Centru-Dreapta la care se va ajunge în trei paşi.

 1. PDL împreună cu PNŢCD şi Partidul Noua Republică vor forma o alianţă electorală care ar urma să fie pusă la punct în maximum o lună. Pentru oficializarea alianţei, PDL ar urma să convoace Consiliul Naţional de Coordonare în jurul datei de 20 septembrie iar decizia se va lua prin votul membrilor BPN, al şefilor de filiale şi al parlamentarilor. După girul CNC, alianţa va fi înregistrată la Tribunal.

Aici trebuie amintit că în momentul de față PNȚCD este tot scindat în trei formațiuni. În noua alianță intră doar aripa lui Aurelian Pavelescu, unde  potrivit sondajelor de opinie nici nu atinge unu la sută din procente. Despre Noua Republică a lui Mihai Neamțu nu prea se știe aproape nimic, aceasta fiind înregistrată de curând. În aceste condiții este foarte greu să atragi electoratul partidelor consacrate, decât poate din rândul celor indeciși. Trăgând linie sub această strategie trebuie să constatăm că PDL nu va câștiga nimic în plus față de procentele din sondaje.

2. Alianţa va capta două fundaţii: Iniţiativa Civică de Centru Dreapta (condusă de către Mihai Răzvan Ungureanu) şi Fundaţia Creştin Democrată (coordonată de Theodor Baconschi şi reprezentată de Adrian Papahagi), la care se pot adăuga diverse ONG-uri, fără ca acest proces să necesite certificarea legală la Tribunal.

Și în acest caz putem afirma că trecerea meteorică a lui Mihai Răzvan Ungureanu pe la Palatul Victoria nu a reușit să-i aducă un capital de imagine din care să poată acapara electorat de la celelalte partide.

 3. Noua formă a alianţei va fi înregistrată la Biroul Electoral Central, intrându-se astfel în linia dreaptă pentru întocmirea listelelor finale cu candidaţi.

Analizând cei trei pași ai viitoarei Alianțe de Centru Dreapta este greu de conceput ca aceasta să obțină cele 25 de procente propuse pentru  alegerile parlamentare din toamnă

 Practic, în cadrul Alianţei, PDL îşi va păstra culoarea portocalie şi trandafirul, simboluri care l-au consacrat, însă acestea se vor pierde în noua imagine a suprastructurii politice. Surse din conducerea PDL au explicat pentru RTV.NET că alianţa va împrumuta simbolurile Partidului Popular European: cel mai probabil inima albă pe un fundal albastru.

 În paralel, gruparea celor trei partide lucrează la un protocol de colaborare, document care se va finaliza cu un manifest care ar urma să fie lansat în această lună şi care ar urma să poarte numele „Manifestul pentru România".

Pentru listele electorale, propunerea este de a se merge pe liste comune,   după modelul USL. Aici lucrurile se complică, deoarece greii din PDL merg pe varianta   rezervării posturilor pentru actualii parlamentari  care se bucură de influenţă în cadrul partidului.

 Noii  veniţi însă nu agreează această variantă. Mihail Neamţu, preşedintele Noii Republici, susţinut de către vicepreşedintele PDL Monica Macovei cer eliminarea de pe lista candidaţilor a numelor controversate şi instituirea unui nou set de criterii pentru integritate.

 „Negocierile sunt dure şi câteodată pe un ton violent. Neamţu a fost luat la întrebări că cine e el să pună condiţii, întâi să muncească şi apoi să dea lecţii, etc.", au precizat pentru RTV.NET surse participante la discuţii.

 Totuși, partenerii PDL  au primit asigurări că vor beneficia de locuri eligibile în cadrul listelor de candidaţi pentru alegerile din toamnă. Mihail Neamţu va candida în Arad, în fieful lui Gheorghe Falcă, finul președintelui suspendat, Traian Băsescu, Adrian Papahagi la Cluj iar Mihai Răzvan Ungureanu la Iaşi.

Despre candidaturile greilor din PDL încă nu s-a luat nicio decizie, chiar dacă unii dintre aceștia au început să se agite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel