Zgârie-norii, efect secundar NEAŞTEPTAT. Explicaţia matematică pentru care ne provoacă dureri de cap

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Zgârie-norii, deşi impresionanţi, ne afectează creierul. Iată cum şi de ce. 

Poate părea o problemă superficială, dar cercetătorii au descoperit că peisajele urbane pot provoca adevărate dureri de cap. La propriu! 

Timp de zeci de mii de ani, creierul uman a evoluat pentru a procesa eficient scene din lumea naturală. Dar jungla urbană reprezintă o provocare imensă pentru creier, din cauza tiparelor repetitive pe care le conţine. Matematicianul Jean-Baptiste Joseph Fourier a arătat că oamenii se gândesc la peisaje ca fiind făcute din tipare de diverse mărimi, orientări şi poziţii, toate la un loc. Acestea sunt componentele Fourier. 

În natură, ca o regulă generală, componentele cu o frecvenţă scăzută în spaţiu au un contrast mare, în timp ce cele cu frecvenţă ridicată au un contrast mic. Aşa se explică de ce pe un câmp vedem linii doar dacă privim de sus şi nu la nivelul solului. Nu acelaşi lucru se întâmplă, însă, şi în cazul mediului urban. Asta pentru că peisajele urbane încalcă legile naturii şi au tipare repetitive, din cauza scărilor şi ferestrelor. Tocmai de asta, creierul are dificultăţi în procesarea imaginilor. Spre exemplu, dungile de pe covoare sau scări pot provoca dureri de cap şi chiar crize epileptice. 

Două metode de măsurare

Sunt două modalităţi de a măsura eficienţa cu care creierul procesează imaginile din natură şi din mediul urban. Sunt două astfel de metode. Prima este construirea unor modele computerizate simple ale modului în care celulele nervoase procesează ceea ce vedem. 

O a doua metodă este măsurarea cantităţii de oxigen folosite de partea vizuală a creierului, localizată în spatele capului. Când creierul foloseşte oxigen, îşi schimbă culoarea. În mod obişnuit, cantităţi mai mari de oxigen sunt folosite când oamenii se uită la imagini neconfortabile, scrie CNN. 

Astfel, oamenii care suferă de migrene sunt susceptibili discomfortului creat de tipare repetitive, care cresc cantitatea de oxigen în creier. Tocmai de aceea, multe persoane care suferă de migrene nu pot lucra în clădiri moderne. Tiparele folosite la construcţia clădirii le provoacă dureri de cap din momentul în care îi trec pragul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel