Xi Jinping, mesaj pentru SUA: Trebuie găsite modalități pentru a ne înțelege. Lumea de astăzi nu este nici pașnică, nici liniștită

Xi Jinping solicită armatei chineze să se concentreze pe pregătirea pentru război
Xi Jinping solicită armatei chineze să se concentreze pe pregătirea pentru război

China și SUA trebuie să „găsească modalități de a se înțelege”, potrivit lui Xi Jinping.

Președintele Xi Jinping spune că Republica Populară Chineză și Statele Unite trebuie să „găsească modalități de a se înțelege” pentru a proteja pacea și dezvoltarea mondială, a informat presa de stat.

Cuvintele de conciliere ale liderului chinez urmează după luni de tensiuni între Washington și Beijing din cauza a ceea ce SUA consideră că este o poziție din ce în ce mai agresivă a Chinei față de Taiwan și refuzul Beijingului de a condamna războiul Rusiei în Ucraina.

Xi, care și-a asigurat un al treilea mandat ca lider chinez duminică, a mustrat ceea ce el a numit „interferență străină” în Taiwan și a spus că Beijingul nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța pentru a uni insula cu continentul.

„Lumea de astăzi nu este nici pașnică, nici liniștită”, a scris Xi într-o scrisoare de felicitare pentru gala anuală a Comitetului Național pentru Relațiile SUA-China, a informat joi postul de stat chinez CCTV.

„În calitate de puteri majore, consolidarea comunicării și cooperării dintre China și SUA va contribui la creșterea stabilității și a certitudinii globale și la promovarea păcii și dezvoltării mondiale”, a spus Xi în mesajul său către organizația non-profit din New York.

Xi a adăugat că Republica Populară Chineză este „dispusă să lucreze cu SUA pentru a acorda respect reciproc, a coexista pașnic… (și) a găsi modalități de a se înțelege în noua eră”. Acest lucru „nu va fi numai bun pentru ambele țări, ci și pentru lume”, a scris Xi, conform Al Jazeera.

CITEȘTE ȘI     -    Sunak lansează primul ”atac”: ”China este cea mai mare amenințare pentru Regatul Unit”. 30 de institute culturale ale Chinei vor fi închise

Avertisment din SUA: Beijingul respinge status-quo-ul din Taiwan

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Beijingul respinge status quo-ul de lungă durată referitor la Taiwan, reiterând analiza Washingtonului conform căreia China intenţionează să accelereze calendarul vizând reunificarea sa cu insula, informează joi AFP.

Declaraţiile sale survin după ce preşedintele Xi Jinping a obţinut al treilea mandat la recentul Congres al Partidului Comunist, care i-a consolidat statutul de cel mai influent lider chinez după Mao Zedong. Acest lucru trezeşte temeri în Taiwan că Beijingul îşi va dubla eforturile pentru a avea câştig de cauză, aşa cum a subliniat miercuri ministrul de externe taiwanez Joseph Wu în parlamentul de la Taipei, scrie Agerpres (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel