Zeci de mii de pui de NISETRU au fost eliberați în Dunăre. WWF, apel pentru protejarea lor

Pui de NISETRU eliberați în Dunăre. foto: wwf.ro
Pui de NISETRU eliberați în Dunăre. foto: wwf.ro

WWF a eliberat în Dunăre peste 20.000 de pui de nisetru.

Peste 20.000 de pui de NISETRU (Acipenser gueldenstaedtii) au fost eliberați săptămâna trecută în Dunăre, cu scopul de a susține populațiile naturale ale acestor pești critic amenințați, se arată pe pagina sturioni.wwf.ro. Nisterul este una dintre cele patru specii de sturioni nativi din Dunăre, ultimele rămase în Europa. IUCN clasifică sturionii drept cel mai periclitat grup de specii din lume. Timp de mulți ani, WWF Bulgaria lucrează pentru protejarea lor și a habitatelor lor natural, iar aceasta este a doua oară când eliberează pui de sturion în râu. În 2014 și 2015, au crescut și au eliberat peste 50.000 de pui.

O nouă speranță speciei de Nisetru

Noua eliberare de nisetri, care odată se aflau în număr masiv în Dunăre, dar care astăzi se află în pericol, aduce o nouă speranță speciei. Evenimentul fără precedent a fost posibil prin donațiile generoase ale susținătorilor WWF Austria, care au mobilizat fondurile necesare pentru achiziționarea puilor de sturion din fermă, în Plovdiv, Bulgaria.

Toți puii de nisetru sunt proveniți din Dunăre – acest lucru este important pentru succesul lor în adaptarea la mediul natural și pentru a ne asigura că populațiile naturale nu sunt expuse unui risc suplimentar prin introducerea unor concurenți non-nativi. Puii de sturion au fost crescuți într-o fermă de acvacultură în condiții apropiate de ceea ce se vor înfrunta în fluviu.

Îndemn la protejarea puietului

Experții WWF se așteaptă ca peștii să găsească un loc potrivit pentru hrănire și creștere, înainte de a porni în călătoria lor spre Marea Neagră. WWF îndeamnă pescarii din avalul Dunării să îi protejeze pe cei mici, deoarece corpurile lor spinoase se pot încurca în plasele de pescuit, iar dacă sunt prinși accidental să fie eliberați imediat înapoi în râu.

În prezent, există o interdicție totală de pescuit de sturioni în Dunăre și Marea Neagră. Peștii mai mari, care înoată în amonte pentru a se reproduce, cad încă pradă braconajului, din cauza prețului ridicat pe care îl au caviarul și carnea pe piața neagră.

Sturonii trăiesc mult timp și se reproduc doar de câteva ori în viața lor. Va dura mai mult de un deceniu înainte ca sturionii aceștia să se întoarcă pentru a crea o nouă generație. Acesta este motivul pentru care sunt foarte vulnerabili la pescuitul excesiv și la braconaj. Trebuie să ne asigurăm că habitatele lor sunt protejate și li se permite să crească și să se reproducă, sau riscăm să pierdem o specie care a supraviețuit peste 200 de milioane de ani.

Conservarea sturionilor din Dunăre

Proiectul "Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion este coordonat de WWF Austria și este implementat de WWF în Austria, Bulgaria, România, Serbia și Ucraina, împreună cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și IZW Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research din Germania. A început în octombrie 2016 și va continua până la finele anului 2020.

Citește și: Tulcea: ARBDD nu deţine mijloacele de a contracara reţelele de trafic de sturioni, potrivit guvernatorului Deltei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel