Workcation sau vacanța în care muncești. Un nou concept care redefinește piața muncii

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Vacanțele din care muncim pot părea o idee proastă, însă un nou trend ține să contrazică. 

Am fost învățați să ținem deoparte munca și joacă. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți angajați care au un loc de muncă flexibil continuă să ia vacanțe de lucru. Tendința ar putea fi aici pentru a rămâne, scrie BBC

Acum, în al treilea an de pandemie, chiar dacă cazurile de COVID-19 scad la nivel global, nu există semne de încetinire a pieței muncii, deoarece companiile continuă să ofere politici de lucru la distanță. Anul trecut, 85% dintre cei 3.000 de muncitori indieni respondenți ai unui sondaj au spus că au luat o vacanță de muncă în 2021. Peste un sfert dintre lucrătorii canadieni spun că vor să ia una în acest an, iar într-un studiu global din opt țări, 65% din 5.500 de respondenți spun că intenționează să extindă o călătorie de lucru într-una de agrement sau invers, în 2022.

O mai bună conștientizare a factorilor de stres pentru sănătatea mintală de la locul de muncă a evidențiat importanța menținerii granițelor dintre viața noastră profesională și cea personală. Cu toate acestea, experții susțin că adaptabilitatea pe care am dezvoltat-o ​​în timpul pandemiei ne-a poziționat bine pentru a ne bucura de o pauză care combină munca și relaxarea. Și având în vedere beneficiile pe care lucrătorii le văd, cum ar fi mai multe șanse de a explora locuri noi în timp ce își îndeplinesc obligațiile de zi cu zi, locurile de muncă flexibile par să devină o practică permanentă care va dura cu mult dincolo de pandemie.

Reîncărcat și entuziasmat

Înainte de COVID-19, unii angajați deja profitau de călătoriile în scop profesional. „Cred că este minunat. Oferă oamenilor șansa de a experimenta lucruri pe care în mod normal nu ar putea”, spune Martha Maznevski, profesor de comportament organizațional la Universitatea de Vest, Canada. Ea adaugă în mod regulat zile suplimentare călătoriilor de afaceri, combinând călătoria și relaxarea cu activități de networking sau de dezvoltare personală, cum ar fi un curs de gătit sau de limbă și cultură locală.

Ceea ce este diferit acum este că mult mai mulți oameni se pot bucura de vacanțe de lucru. Chiar dacă nu este vorba de o călătorie pentru afaceri (călătoriile de afaceri au scăzut în timpul pandemiei și nu se așteaptă să își revină complet în 2024, parțial datorită faptului că firmele evită riscurile de sănătate pentru angajați), faptul că munca flexibilă este mult mai înrădăcinată înseamnă că oamenii care obișnuiau să-și petreacă tot timpul la birouri au acum mai mult spațiu pentru a explora alte opțiuni în timp ce își îndeplinesc responsabilitățile profesionale.

Pandemia ne-a determinat să optăm pentru schimbare

Aparenta popularitate a locurilor de muncă flexibile poate părea în contradicție cu ideea profund înrădăcinată că ar trebui să ținem deoparte munca și distracția. La urma urmei, încercările companiilor de a aduce „distracția” la birou (mese de ping-pong, foosball) au fost de multă vreme respinse ca fiind trucate. Dar atracția cheie a noilor locuri de muncă este că lucrătorii valorifică flexibilitatea recentă pentru a combina munca și relaxarea într-un mod care este semnificativ și relevant pentru ei.

Maznevski și alți experți văd vacanțele de lucru ca un exemplu de integrare a segmentului profesional în viața de zi cu zi, un concept despre care ei sugerează că este mai realist decât lupta pentru „echilibrul dintre viața profesională și viața privată”, în care munca și relaxarea sunt poziționate în competiție.  Maznevski subliniază că timp de secole oamenii au trăit și au lucrat în afara casei; abia recent „am putut chiar să concepem ceva numit „echilibrarea” acestor aspecte”. Vacanțele de muncă, sugerează ea, ar putea fi modul nostru de a recunoaște că „există elemente de muncă și de viață cotidiană care se integrează unele cu altele”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel